Teambuilding op Tomorrowland
Foto: Bart Dewaele
Ervaring opdoen bij andere bedrijven, maar ook samen limoncello maken en teambuilding op Tomorrowland. Bij Quality by Design kan het.

Bart Van Acker richtte Quality by Design twee jaar geleden op. QbD adviseert bedrijven in de farma-, biotech- en cosmeticasector. Bedrijven werken samen met QbD om hun ‘productieprocessen te valideren’. Zo doen processen en systemen wat ze moeten doen en is de kwaliteit en de veiligheid van de eindproducten gegarandeerd.

QbD doet dat voor ‘grote jongens’ zoals Pfizer en Alcon, maar is ook actief bij kleinere bedrijven. “Voor hen zetten we vaak een volledig kwaliteitssysteem op”, zegt Bart Van Acker.

Omdat de regelgeving strenger en complexer wordt, groeit de belangstelling. Inmiddels werken er 45 consultants - voornamelijk ingenieurs en industriële apothekers - voor QbD, komen er elke maand twee à drie nieuwe werknemers bij en ontvangt Bart Van Acker spontane sollicitaties bij de vleet.

Vorige maand breidde het bedrijf uit naar Nederland met een kantoor in Leiden. In Vlaanderen is QbD sinds kort ook actief in ziekenhuizen, met een aantal kleine projecten.

 

Academy Model

 

“Ik had nooit gedacht dat het zo snel zou gaan”, schetst de bedrijfsleider zijn verbazing. Maar snel gaan, betekent ook snel aanwerven. Voor een consultancybedrijf, bij wie mensen letterlijk en figuurlijk het grootste kapitaal van de firma zijn, is rekrutering cruciaal.

Met klinkende namen als Pfizer en Alcon zette QbD het Academy Model op. “Nieuwe werknemers komen bij ons op de payroll, maar we leiden ze samen op. Na anderhalf jaar kunnen ze overstappen naar de klant. Dat is vrijblijvend en gebeurt enkel met het akkoord van de werknemer”, legt Bart Van Acker uit.

De Academy slaat aan. Van de 45 werknemers bij QbD zitten er een twintigtal in dat model.

De kleinschaligheid van zijn snelgroeiende onderneming is een troef, meent Bart Van Acker. “Wij hebben geen aandeelhouders die om een dividend vragen. Onze winst vloeit terug naar de werknemers in de vorm van opleiding en leuke activiteiten.”

Zoals de QbD-Think Tank: avondsessies waarop werknemers een zelfgekozen thema presenteren. “De meesten vertellen iets over het project waar ze aan werken, maar dat hoeft niet. Wat telt, is dat we kennis en ervaring delen”, zegt Bart Van Acker.

 

Limoncello

 

Teambuilding is een vak apart bij QbD. De collega’s gingen al samen naar het megadansfeest Tomorrowland en brouwden hun eigen limoncello. De citroenlikeur wordt het eindejaarscadeau voor de klanten.

Om het pittige drankje op die schaal te produceren, werkt QbD samen met de beschutte werkplaats Wase Werkplaats. Kunst+, een artistiek initiatief voor kunstenaars met een verstandelijke beperking, zorgt voor creatieve etiketten.