Stefaan Temmerman wint Jazz Bilzen Awards
Foto: Stefaan Temmerman

Stefaan Temmerman heeft de tweede editie van de Jazz Bilzen Awards, een wedstrijd voor pop- en rockfotografie, gewonnen. De jonge fotograaf werd in de categorie ‘Professionele fotografen’ bekroond met de hoofdprijs van 5.000 euro voor zijn fotoreeks van postcoreband Amenra. Het verdict van de jury was unaniem.

De Jazz Bilzen Awards werden pas voor de tweede maal georganiseerd maar het lijkt er sterk op dat de wedstrijd aan het uitgroeien is tot de referentie voor pop- en rockfotografie in het Vlaamse muzikale landschap. De jury ontving een paar honderd foto’s van 47 professionele fotografen en bijna 3.000 inzendingen van amateurfotografen.

‘Dankzij de Jazz Bilzen Awards krijgt pop- en rockfotografie eindelijk de erkenning die ze verdient’, liet jurylid Ayco Duyster, radiopresentatrice bij Studio Brussel, vooraf optekenen. ‘Er lopen veel fotografen rond in het muziekcircuit, maar slechts enkelen kunnen het verschil maken. Of het nu om live beelden gaat, sfeerfoto’s, portretten of reportagewerk.’

De jury, bestaande uit Ayco Duyster, Alex Vanhee, Isolde Lasoen, Marco Mertens, Koen Mortier en voorzitter Karl De Keyzer, koos bij de professionele fotografen unaniem voor de fotoreeks van de 24-jarige Stefaan Temmerman over het tourleven van de West-Vlaamse postcoreband Amenra.

’Een goede fotograaf zoekt een goed onderwerp, dat is exact wat Stefaan deed. Ondanks het feit dat er in de foto’s niet veel meer gebeurt dan wachten en sleuren met materiaal, word je toch weggeblazen door de energieke en ruwe stijl’, was te horen bij de jury.

Stefaan Temmerman ontving de hoofdprijs van 5.000 euro uit de handen van de burgemeester van Bilzen, Frieda Brepoels en de schepen van Cultuur Guy Swennen. ‘Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen, het niveau ligt zo hoog. Het werk van collega’s als Wouter Van Vaerenbergh of Athos Burez, daar doe ik mijn klak voor af’, aldus een overdonderde Stefaan.

Het waren net die twee fotografen die het podium vervolmaakten. Wouter Van Vaerenbergh werd tweede met z’n reeks ‘Banging heads’. Athos Burez, vorig jaar ook al bij de laureaten, eindigde als derde.

Bij de amateurs werd de hoofdprijs van 750 euro weggekaapt door Gert Swillens met een foto van Triggerfinger.

De volledige fotoreeks van de winnaar kan u hier bewonderen.