Wilmots verkiest Schalke 04 (even) boven Rode Duivels
Foto: Belga

De Rode Duivels hebben zondagnamiddag in Neerpede getraind met het oog op de oefeninterland van dinsdag tegen Japan in het Koning Boudewijnstadion. Alle spelers waren op het appel. Een opvallende afwezige was bondscoach Marc Wilmots, waardoor T2 Vital Borkelmans de training leidde. Wilmots zakte zoals verwacht naar Duitsland af, voor een benefietwedstrijd met Schalke 04.

De opbrengst van de benefietwedstrijd in Gelsenkirchen ging naar de slachtoffers van de natuurramp in de Filipijnen. Zijn gehavende kniën en enkels stelden hem niet in staat om zelf mee te spelen maar toch was er een hoofdrol voor Wilmots weggelegd. Hij ondersteunde zijn ex-manager Rudi Assauer samen met diens dochter toen die onthaald werd door het publiek. Assauer lijdt aan Alzheimer.

'Ik moést er vandaag zijn voor Rudi', aldus Wilmots. 'Hij heeft zo veel voor mij betekend. Hij was geen patron, maar een vriend. We hebben samen de plannen voor dit nieuwe stadion getekend en hebben altijd contact gehouden. Tijdens de rust heb ik zijn familie ontmoet, die momenten zijn heel belangrijk voor mij.'

'Iedereen is paraat'

Op de training werd Christian Benteke gespaard na een trap op zijn knie in het vriendschappelijk duel van donderdag tegen Colombia. De licht geblesseerden Nacer Chadli en Nicolas Lombaerts namen voorzichtig deel aan de oefeningen.

‘Iedereen is paraat’, verklaarde Borkelmans. ‘Maar de coach bekijkt maandag de situatie van Chadli en Lombaerts. Het was pas hun eerste training met de groep.’ Japan, nummer 44 op de wereldranglijst, zal dinsdag volgens Borkelmans ‘een mooie tegenstander’ zijn. ‘Het was een goede keuze om tegen Japan en Colombia aan te treden. Die teams brengen mooi voetbal.’

'Japanners erg goed'

De T2 was zaterdag aanwezig in de Genkse Cristal Arena, toen de Japanners 2-2 gelijk speelden tegen Nederland. ‘De Aziaten speelden erg goed, zowel fysiek als tactisch. Japan heeft een erg offensieve en gedisciplineerde ploeg. Zelfs toen ze zaterdag 0-2 achter stonden, behielden ze de structuur in de ploeg om terug te komen tot 2-2. Op het einde van de match konden ze zelfs nog met 3-2 of 4-2 winnen. Ik onthoud de inbreng van Shinji Kagawa. Dinsdag wordt het een moeilijke, maar wel een mooie match’, besloot Borkelmans.