Alexander De Croo reikt Kris Peeters de hand in loonkloofdiscussie
Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). Foto: BELGA

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) reageert opgetogen op het voornemen van CD&V om niet in een regering te stappen zonder garanties over het dichten van de loonkosthandicap met onze buurlanden. ‘Ik ben blij er een bondgenoot bij te hebben’, aldus De Croo in een persbericht.

‘Ik steek de hand uit naar Kris Peeters. Loonkost is een prioritair thema, zowel vandaag als de komende jaren. Wij maken de uitdaging om de economie aan te zwengelen concreet met een 5/5/5-plan dat de basis kan zijn voor gesprekken. Met dat plan laten we het overheidsbeslag dalen om de loonkost voor bedrijven te verminderen en de lasten voor mensen die werken te verlagen’, aldus vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo.

Volgens De Croo heeft de federale regering vorig jaar een traject uitgetekend om de loonkloof uiterlijk tegen 2018 helemaal te dichten. ‘Ik ben blij dat we er nu een bondgenoot bij hebben om dat traject waar te maken en zo mogelijk te versnellen’, zegt de Open VLD-vicepremier.

Voor De Croo moet de economie op de eerste plaats komen. ‘Bedrijven zuurstof geven en de werkgelegenheid versterken, daar draait het voor ons om’, besluit hij.

Op hun vernieuwingscongres besliste CD&V dit weekend dat de loonkloof voor de christendemocraten ‘uiterlijk tegen 2018, maar sneller indien mogelijk’ moet worden weggewerkt. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) kondigde zondag aan dat zijn partij niet in een volgende federale regering stapt zonder garanties over het dichten van de loonkosthandicap met de buurlanden.

Een aantal CD&V’ers zag de kloof nochtans liever in 2016 al gedicht. Minister van Financiën Koen Geens waarschuwde echter dat de loonkloof - ‘5,1 procent in de meest optimistische schattingen’ - niet zomaar weggewerkt kan worden.

Peeters benadrukte zondag dat het weldegelijk om een breekpunt voor CD&V gaat. Als de dichting van de loonkloof niet in het regeerakkoord wordt opgenomen, wordt er niet in een regering gestapt, beklemtoonde de Vlaamse minister-president.