In Rusland is zondag een Boeing 737 neergestort na een mislukte landingspoging op de luchthaven van Kazan. Daarbij zijn 50 mensen omgekomen, 44 passagiers en 6 bemanningsleden. Dat melden Russische agentschappen op gezag van het Russische ministerie voor Noodsituaties.

Het toestel van de luchtvaartmaatschappij Tatarstan Airlines was opgestegen vanuit de luchthaven Domodedovo in Moskou. Aan boord zaten minstens 44 passagiers en zes bemanningsleden.Rond 19.20 uur plaatselijke tijd (16.20 uur Belgische tijd, nvdr) crashte de Boeing op de landingsbaan in Kazan. Er brak brand uit en er volgde een ontploffing. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, maar voor de inzittenden kon geen hulp meer baten. De nabestaanden van de slachtoffers worden psychologisch bijgestaan.

Geen aanslag, mogelijk fout van pilotenOver de oorzaak van de crash bestaat nog geen duidelijkheid, maar een aanslag wordt uitgesloten. De piloten waren mensen met ervaring, maar er wordt, naast een technisch defect, niettemin rekening gehouden met een menselijke fout, aldus de politie van Kazan.

De weersomstandigheden zouden, met temperaturen van 3 graden Celsius en een zwakke wind, niet problematisch zijn geweest. Volgens verschillende Russische agentschappen zou het toestel drie landingspogingen hebben ondernomen alvorens te crashen.

Poetin betuigt medelevenDe Russische president Vladimir Poetin heeft inmiddels zijn medeleven betuigd en de oprichting van een onderzoekscommissie bevolen die de omstandigheden van het ongeval moet onderzoeken.In Rusland doen zich geregeld vliegtuigongevallen door, vaak met vele doden. Veelal zijn daarbij verouderde toestellen van het type Tupolev in het spel. Het gaat daarentegen eerder zelden om vliegtuigen van het type Boeing of Airbus.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in