De Britse auteur en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur Doris Lessing is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat werd bevestigd door haar uitgever HarperCollins. In 1962 brak Lessing door met Het Gouden Dagboek - The Golden Notebook - een bundeling van vier ‘gekleurde’ dagboeken.
Lessing schreef in haar leven meer dan vijftig werken. Naast 'Het Gouden Dagboek', ook wel de feministische bijbel genoemd, zijn ook ‘De Zomer voor het Donker’ en ‘De Kloof’ gerenommeerd. Lessing schreef romans, poëziebundels, toneelstukken en non-fictieboeken over tal van onderwerpen zoals koloniaal Afrika en het mysterie van het 'vrouw-zijn'.
In 2007 won Lessing op 88-jarige leeftijd de Nobelprijs voor literatuur en was daarmee de oudste schrijfster ooit die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Ze kreeg ook tal van andere literaire onderscheidingen.
Lessings oeuvre vormt een reflectie van haar leven. Ze werd geboren in wat nu Iran is, verhuisde als kind naar Rhodesië (nu Zimbabwe) en vestigde zich in 1949 definitief in Engeland. Ze was een tijdlang communistisch geëngageerd en kende twee mislukte huwelijken.
'Oh Christ'. Doris Lessing reageert op het nieuws dat ze de Nobelprijs voor literatuur heeft gewonnen in 2007.
The Golden Notebook
In The Golden Notebook schrijft ze onder meer over vier thema’s die haar leven hebben gekleurd. Het zwarte dagboek behandelt haar leven in Afrika, het rode haar tijd in de Communistische Partij, het gele een liefdesaffaire, het blauwe haar hoogstpersoonlijke ontboezemingen.
The Golden Notebook werd door de feministische beweging vooral gelezen als een boek over de strijd tussen de seksen. Lessing zag zichzelf als een eerder gematigde feministe en zag het als een missie om de jeugd aan het lezen te krijgen.
'Jongeren lezen te weinig, en dreigen ‘educated barbarians’ te worden, die alleen met computers omgaan. Mensen die niet lezen blijven onwetenden. Ze kennen hun geschiedenis en de grote ideeën niet. Literatuur is ‘parallel education’. Wat hadden we over vrouwen geweten zonder feministisch geëngageerde literatuur?' aldus de gevierde schrijfster in een interview met NRC Handelsblad in 2004.
De Standaard bracht in oktober 2007 een uitgrebreid portret van Doris Lessing.