Franse gijzelaar in Nigeria ontsnapt na bijna een jaar aan ontvoerders
De vrouw van de gijzelaar kijkt naar het nieuws over de bevrijding van haar man Foto: AFP

In Nigeria is de Franse gijzelaar Francis Collomp, die op 19 december 2012 werd ontvoerd, aan zijn gijzelnemers kunnen ontsnappen. De 63-jarige ingenieur maakte dankbaar gebruik van een vuurgevecht tussen het Nigeriaanse leger en leden van de islamistische groepering die hem vasthield. Dat meldt een bron dichtbij het dossier.

Collomp werd op 19 december 2012 ontvoerd in de staat Katsina, in het noorden van Nigeria, door een dertigtal gewapende mannen. Tijdens de feiten werden twee lijfwachten en een buur gedood. De ontvoering werd nadien opgeëist door Ansaru, een islamistische groepering die naar alle waarschijnlijkheid banden heeft met de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram. Als motief werd onder andere verwezen naar de rol van Frankrijk in Mali.

Frankrijk heeft in het begin van het jaar islamistische extremisten in het zuiden van Mali verdreven, samen met het regeringsleger. Frankrijk had zijn soldaten naar Mali gestuurd om de opmars van de islamistische rebellen te stoppen en te voorkomen dat er aan de rand van Europa een terreurstaat zou ontstaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in