Peeters: ‘Zonder garanties voor loonkloof geen regeringsdeelname’
Kris Peeters gisteren op het Innesto-congres van CD&V. Foto: BELGA

CD&V stapt niet in een volgende regering zonder garanties over het dichten van de loonkosthandicap met onze buurlanden. Dat heeft minister-president Kris Peeters zondag gezegd in VTM NIEUWS. ‘Dat is essentieel om absoluut de werkgelegenheid in onze kleine en middelgrote ondernemingen te behouden.’

De verkiezingen zijn nog veraf maar stilaan beginnen partijen hun eerste veto’s te stellen. N-VA vroeg eerder al een soort ‘akkoord’ met hun visie op confederalisme om in de federale regering te stappen. En nu wil CD&V garanties dat er ook werkelijk iets zal gebeuren met de loonkosthandicap. Op hun vernieuwingscongres besliste CD&V dit weekend dat de loonkloof voor de christendemocraten ‘uiterlijk tegen 2018, maar sneller indien mogelijk’ moet worden weggewerkt.

Een groep CD&V-leden had liever al 2016 als deadline gesteld, maar minister van Financiën Koen Geens waarschuwde dat de kloof - ‘5,1 procent in de meest optimistische schattingen’ - niet zomaar weggewerkt is.

Toch is het wel degelijk een breekpunt voor CD&V, aldus Peeters. ‘We zeggen: we stappen niet in een regering als niet in het regeerakkoord is opgenomen dat de loonkloof gedicht moet worden.’ Al hoopt de minister-president ook in het overlegcomité van eind november al duidelijke stappen te zetten.

Index

Hoe de loonkosthandicap concreet moet worden weggewerkt, zal afhangen van verder debat en onderhandelingen met de andere partijen, zei Peeters nog. Het afschaffen van de automatische index zou volgens hem alvast geen essentiële elementen wijzigen aan de loonkloof.

Peeters kwam tot slot even terug op het voorstel om de woonbonus na de regionalisering in 2015 aan te passen. De Vlaamse Confederatie Bouw waarschuwde dat renovatie alleen te weinig zal zijn om iedereen een huis te geven. CD&V wil echter vooral de focus verleggen, verduidelijkte Peeters nog. ‘Naar de toekomst toe: de woonbonus ook voor nieuwbouw, maar we willen een extra accent leggen op restauratie, renovatie om ook jonge gezinnen de mogelijkheid te geven in de steden te wonen.’