CD&V en SP.A willen overheidsaandelen Belgacom niet verkopen
Foto: fvv

Meerderheidspartijen CD&V en SP.A vinden niet dat de overheid haar belang in Belgacom moet afbouwen. ‘Dat zou gewoon dom zijn’, zei SP.A-fractieleidster Karin Temmerman in De Zevende Dag op Eén. ‘Het bedrijf werkt goed en het is een goede bron van inkomsten.’ N-VA en MR vinden dat het overheidsbelang wel deels mag worden afgebouwd.

Nu het duidelijk is dat de ceo van Belgacom voor een pak problemen kan zorgen, gaan stemmen op om het semi-overheidsbedrijf stilaan om te vormen tot een niet-overheidsbedrijf. Of, zoals vicepremier Reynders (MR) bepleit, het meerderheidsaandeel van de overheid te laten vallen.

Ook N-VA-kamerlid Peter Dedecker vindt het geen overheidstaak om een commercieel telecombedrijf te runnen. ‘Bovendien zet de overheid ook de regels uit, waardoor ze speler en scheidsrechter dreigt te worden’, argumenteerde hij.

‘De realiteit bewijst dat dit geen probleem is’, repliceert Temmerman. Haar partij is nu geen voorstander van een afbouw, omdat de aandelen heel wat geld opbrengen. Stefaan Van Hecke (Groen) wees daarnaast ook op het verlies aan beslissingsmacht, inclusief een mogelijke afbouw van de tewerkstelling in ons land.

Niet wijs

‘Op dit moment zou het niet wijs zijn’, zei ook CD&V-collega Roel Deseyn, die een slechte relatie had met Bellens. Al wil hij de dividendenpolitiek ook niet opblazen om de staatskas te spijzen. ‘Want de winsten kunnen ook gebruikt worden voor investeringen in het netwerk bijvoorbeeld.’ ‘En als er zich een interessante kans voordoet om het belang toch af te bouwen’, zegt Deseyn: ‘niets op tegen’.

Minister van Overheidsbedrijven Labille wilde op RTBF het debat verleggen naar de openbare doelstellingen van Belgacom. 'De echte vraag is welke missie de overheid zichzelf en haar autonome overheidsbedrijven oplegt', zei hij. 'Waarom niet overwegen om morgen de doelstellingen van publieke dienstverlening heruit te vinden binnen Belgacom, zoals internet voor iedereen.'

Franstalig

MR-vicepremier Didier Reynders wil dat de opvolger van Bellens een Franstalige wordt. Voorzitter Stefaan De Clerck is immers een Vlaming. En volgens de regels, moet de ceo dan Franstalig zijn.

Oppositiepartijen N-VA en Groen waarschuwden dan weer voor een politieke benoeming. ‘Voor een uitzonderlijk belangrijk, beursgenoteerd bedrijf als Belgacom moet men de kleur kunnen overstijgen’, besloot Dedecker. ‘Als het een Zwitser, Nederlander of Australiër is, mij niet gelaten. Als hij of zij maar een goed profiel heeft’, klonk het ook bij Van Hecke.

Verloning

Over de verloning van Bellens’ opvolger wilde Labille voorlopig niets kwijt. Hij wacht op een voorstel van het remuneratiecomité van Belgacom, verduidelijkte de minister nog. De socialist erkent wel de specifieke eigenheden van het bedrijf, als beursgenoteerde speler in een erg concurrentiële markt. Reynders van zijn kant wil 'niet veel verder gaan' dan de limiet van 290.000 euro, met een marge van 10 procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in