Artsen zonder Grenzen krijgt noodhulp moeilijk in rampgebied
Foto: AFP

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft verschillende teams op verschillende eilanden in de Filipijnen, goed voor 137 hulpverleners. Het is ontzettend lastig om noodhulp te verlenen in het rampgebied. Veel wegen zijn onbegaanbaar, de luchthaven in Tacloban is ernstig beschadigd en de luchthaven in Cebu is overvol en overbelast, zo meldt de organisatie.

‘Onder de hulpverleners bevinden zich artsen, verpleegkundigen, chirurgen, logistieke medewerkers, psychologen en water-en-sanitatiespecialisten. Daarnaast hebben we honderden tonnen aan medisch materiaal en hulpgoederen naar het rampgebied gestuurd’, luidt het.

In Tacloban, de hoofdstad van de zwaar getroffen provincie Leyte, bereidt een team van AZG een veldhospitaal voor. Een ander team bereidt medische activiteiten voor in Palo, een plaats ten zuiden van Tacloban waar het ziekenhuis ernstige schade heeft opgelopen.

‘Ook trokken we naar de zwaar getroffen plaats Ormoc, in het westen van Leyte, om daar de noden te peilen. We richten ons daarbij eerst vooral op de vele mensen die zich in de evacuatiecentra hebben verzameld. Ons team heeft hier al enkele patiënten behandeld. In de plaats Dulang bereiden we een distributie van hulpgoederen voor en zullen we de kliniek ondersteunen. Later zullen we de situatie langs de kust in het oosten en westen van het eiland onderzoeken.’

Ondertussen stuurt Handicap International 50 waterzuiveringspompen naar de zwaarst getroffen gebieden. Daarnaast stuurt de organisatie ook een nieuwe lading urgentiekits naar de Filipijnen, goed voor meer dan 5 ton bijkomend materiaal.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in