Reynders: ‘Laat gewesten lasten verlagen in ruil voor btw-verlaging’
Foto: BELGA

Als er effectief een btw-verlaging op elektriciteit komt, zullen ook de gewesten minder moeten besteden aan lonen en stroom. Gebruik die opbrengst om door de gewesten een extra lastenverlaging te laten doorvoeren. Dat heeft MR-vicepremier Didier Reynders zondag gevraagd in De Zevende Dag op Eén. ‘Dan heb je een perfect evenwicht tussen de inspanning van de federale overheid en de gewesten.’

De verschillende regeringen in ons land zijn nog steeds op zoek naar manieren om onze economie aan te zwengelen. Eind november komen ze opnieuw samen in het overlegcomité. Ook de btw-verlaging op elektriciteit, waar CD&V lange tijd een veto tegen stelde, komt dan opnieuw op tafel.

Bij de vorige bijeenkomst op 5 november bleek het water nog te diep. In de wandelgangen viel toen al te horen dat een aantal partijen gewestelijke compensaties vroegen voor een eventuele btw-verlaging, aangezien zo’n ingreep ook hen ten goede zou komen. Een btw-verlaging zou impliciet tot een indexsprong leiden, wat budgettaire ruimte oplevert voor Vlaanderen. Ook scholen en andere overheidsdiensten van de gewesten zullen hun elektriciteitsfactuur zien dalen.

Reynders maakte de vraag zondag wat concreter. ‘Zo’n maatregel is een echte besparing voor de gewesten’, bevestigde hij. ‘Waarom niet met dat bedrag een verlaging doorvoeren van de lasten op arbeid in de gewesten. Ik denk dat dit ook een antwoord is op de vraag van minister-president Peeters’, besloot de liberaal, wiens partij op regionaal vlak in de oppositie zit.

De weekend zette CD&V stilaan de deur open om de btw-verlaging door te voeren. Al vroeg minister van Financiën Koen Geens een lineaire belastingverlaging op de loonkosten, als voorwaarde. 'Ik denk dat dit ook een antwoord is op de vraag van minister-president Peeters', besloot Reynders.

Verder had Geens overigens weinig goeds te zeggen over de btw-verlaging op elektriciteit. ‘Een vestzak-broekzakoperatie’, noemde hij het.

Belgacom

Reynders zei ook nog dat de Belgische overheid voor hem geen meerderheidsaandeel in Belgacom hoeft te hebben. ‘Een aandeel van 40 à 45 procent is genoeg.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in