Militante groep eist aanslag op Gouden Dageraad op
Neonazi’s buiten, staat te lezen op een bord tijdens antifascistische protesten in november in Griekenland. Foto: AP

Een Griekse anti-establishment groepering heeft de verantwoordelijkheid voor een schietpartij in Griekenland op 1 november opgeëist. Daarbij vielen twee doden van het extreemrechtse Gouden Dageraad. Het zou om een vergelding voor de dood op de linkse rapper Pavlos Fissas gaan.

Half september doodde een Griekse man de bekende, linkse rapper Pavlos Fissas. Later werd bij de dader een lidkaart van Gouden Dageraad aangetroffen. Enkele weken later, op 1 november vond in een voorstad van Athene een dodelijke schietpartij plaats. Twee leden van Gouden Dageraad kwamen om.

Die dodelijke aanslag wordt nu opgeëist door de tot voor kort onbekende groep‘Militante Revolutionaire Krachten van het Volk’. Hun aanval is naar eigen zeggen ‘uitgelokt door de dood van Fissas. De politie kan de authenticiteit van het bericht nog niet bevestigen.

‘De moord op Pavlos Fissas was de druppel bloed die het glas deed overstromen’, zei de groepering in een brief van 18 pagina’s lang. Ze noemen de dood van de rapper een ‘keerpunt’. ‘Dit antwoord is het startpunt van een campagne van het volk om de neonazi’s te verwijzen naar waar ze thuishoren: in de vuilnisbak van de geschiedenis.’

Gouden Dageraad ontkent alle betrokkenheid bij de dood van Fissas. De extreemrechtse partij krijgt sinds de dood van de twee leden in de peiling terug wind in de zeilen, nadat het door de dood van Fissas veel steun verloren had.

Door de link tussen de moordenaar van Fissas en Gouden Dageraad kregen partijleider Nikolaos Mihaloliakos en vijf anderen een aanklacht aan het been voor ‘lidmaatschap van een criminele organisatie’. Drie van hen, onder wie Mihaloliakos, zitten vast tot aan hun proces. (evg)