Hans Herbots beste regisseur op Internationaal TV Festival in China
De cast samen met (vlnr) auteur Tom Lanoye, regisseur Hans Herbots en scenarist Rik D’Hiet Foto: Wouter Van Vooren

Hans Herbots is zaterdagavond uitgeroepen tot beste regisseur van een tv-serie op het Internationaal Televisiefestival in het Chinese Sichuan, een van de grootste televisiefestivals in Azië. Herbots kreeg de prijs voor de 10-delige dramareeks ‘Het goddelijke monster’, naar de monstertrilogie van Tom Lanoye.

Hij was zelf aanwezig om zijn Gouden Panda Award in ontvangst te nemen, zo meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. De jury loofde vooral ‘het gebruik van techniek en beeldtaal die de emoties in het verhaal versterken’.

Herbots haalde het onder meer van Brian Percival, de regisseur van de Britse dramaserie Downton Abbey.

‘Het is een bijzondere ervaring om de prijs zelf in ontvangst te kunnen nemen’, verklaarde Herbots in een eerste reactie. ‘Na een hele reeks heen-en-weer buigingen, en geflankeerd door een tolk, kreeg ik een beeld en de oorkonde overhandigd.’

‘Het goddelijke monster’ is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van Tom Lanoye, waarin het tragische relaas wordt verteld van Katrien De Schrijver. De hoofdrollen in de serie waren voor Joke Devynck, Johan Van Assche en Michel Van Dousselaere. De reeks werd in het najaar van 2011 op Eén vertoond.