B-Fast krijgt lof voor snelle tussenkomst
B-Fast-arts Matthijs Samyn aan het werk in het veldhospitaal Foto: REUTERS

Het Belgische noodhulpteam B-Fast was als eerste ter plaatse in het gebied waar tyfoon Haiyan toesloeg. Dat is niet ongemerkt voorbij gegaan. EU-commissaris Kristalina Georgieva had woorden van lof voor het team.

In een tweet looft Kristalina Georgieva, de Europese commissaris voor Humanitaire hulp, het Belgische B-Fastteam. B-Fast is zijn naam waard, schrijft ze. Ze waren de eerste ter plaatse in Tacloban met een medische post en waterzuiveringsinstallatie.

Georgieva bracht de voorbije dagen een bezoek aan het rampgebied. Ze kwam ook kijken in het veldhospitaal dat het B-Fastteam opzette samen met de Duitsers. Bij dat bezoek had ze al lof voor ons noodhulpteam. ‘We kunnen sneller werken, en we moeten leren hoe. B-Fast was hier eerst en daar ben ik trots op.’

Operationeel

Sinds vrijdag is het B-Fast-team volledig operationeel. B-Fast heeft intussen meer dan 200 patiënten behandeld en meer dan tien operaties uitgevoerd in het Belgische veldhospitaal in Palo, ten zuiden van Tacloban. Het gaat voornamelijk om open wonden, snijwonden, behandelingen voor ademhalingsaandoeningen en anti-tetanusvaccinaties.

Het hulpteam vertrok zondagnacht al uit België, maar het duurde tot donderdag voor het nieuws kwam dat alle goederen en alle personeel ter plaatse waren. Het vervoer van het materiaal liep vertraging op wegens veiligheidsrisico’s, klonk het eerder.

De video wordt geladen

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in