Bachelet favoriet voor Chileense presidentsverkiezingen
Michelle Bachelet Foto: EPA

De Chilenen trekken vandaag naar de stembus om een opvolger voor de centrumrechtse president Sebastian Pinera te kiezen. Pinera’s voorgangster Michelle Bachelet is de grote favoriete om de toekomstige regering te leiden. Mogelijk haalt de kandidate van het centrumlinkse blok het reeds in de eerste ronde. Bachelet is zeer populair bij de bevolking, en velen hopen op verandering.

Enkele uren voordat de stemlokalen opengaan, riep Pinera de zowat 13 miljoen stemgerechtigde Chilenen op te gaan stemmen. De opkomst is de grote onbekende factor. De kiesplicht werd immers nog maar recent afgeschaft. De stemlokalen zijn open tot 18 uur lokale tijd (22 uur onze tijd).

Pinera’s mandaat eindigt op 11 maart 2014. De Chileense grondwet staat twee opeenvolgende termijnen als president niet toe. En zo komt Bachelet opnieuw in beeld. De 62-jarige socialiste en arts van opleiding werd in 2006 de eerste vrouw die het schopte tot regeringsleider in Zuid-Amerika. Gemiddeld haalt ze in de peilingen 47 procent. Volgens de peilingen is het ook niet ondenkbaar dat ze 50 procent haalt en zo een twee ronde overbodig maakt.

Bachelet neemt het op tegen acht andere kandidaten, maar de grootste rivaal is Evelyn Matthei, de eerste vrouwelijke conservatieve presidentskandidate. Zij haalt echter maar 14 procent in de peilingen. De ex-minister onder Pinera kon niet overtuigen met haar liberaal programma dat op continuïteit mikt.

Gezondheidszorg en onderwijs

Bachelet komt op voor het blok Nieuwe Meerderheid, een samengaan van communisten, christendemocraten en verschillende socialistische strekkingen. Programmapunten zijn onder meer een herziening van de grondwet, een erfstuk van de militaire dictatuur, en ook een fiscale hervorming met hogere bedrijfsbelastingen. Met de nieuwe inkomsten wil ze investeren in gezondheidszorg, onderwijs en openbare diensten.

In welke mate Bachelet haar programma kan doorvoeren, hangt ook af van de parlementsverkiezingen, die eveneens vandaag plaatsvinden. Heel wat leiders van de Chileense ‘indignados’ en studentenbewegingen hopen vandaag een zitje in het parlement te veroveren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in