Een op de tien positieve speekseltesten is ongeldig
Foto: BELGA

Een op de tien speekseltesten waarbij de bestuurder positief testte op druggebruik, bleek achteraf na labo-analyse toch negatief. De politie hanteert de speekseltest sinds 1 oktober 2010, voordien werd een urinetest gebruikt. Bij die test was er nog een foutenmarge van 18 procent.

Dat meldt Open VLD-senator Guido De Padt zondag in een persbericht. De Padt kreegt de gegevens na een schriftelijke vraag aan staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.

Als een speekseltest positief is, dan volgt een bloedanalyse in het labo. Een positieve speekseltest is op zich dus niet strafbaar. Wel krijgt de gecontroleerde bij een positieve speekseltest een rijverbod van 12 uur opgelegd.

In 2012 stelde de politie 2.554 processen-verbaal op wegens drugs in het verkeer. Dit jaar zijn er dat tot en met juli 1.773. In deze gevallen was er dus een positieve speekseltest, en werd het labo ingeschakeld voor verdere analyse.

Tussen oktober 2010 en juli 2013 werd ook de juistheid van de speekseltest op zich gecontroleerd. Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) analyseerde 4.515 speekselstalen. In 425 gevallen werd de positieve test niet bevestigd (ongeveer 10%).

De ministerraad bespreekt binnenkort een koninklijk besluit om de controles te versnellen. De bedoeling is dat de agent bij een positieve speekseltest opnieuw een speekselstaal neemt, dat dan naar het labo gaat voor analyse. Dit moet sneller verlopen dan de bloedanalyse, waarbij telkens een geneesheer gevorderd moet worden voor de bloedafname.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in