Tienduizenden mensen hebben zaterdagnamiddag in Napels betoogd tegen de vervuiling veroorzaakt door de vele storten rond de Zuid-Italiaanse stad waar illegaal giftig afval gedumpt wordt. Voor de Napolitaanse maffia, de Camorra, zijn die storten een aardige bron van inkomsten. Volgens de politie waren er 30.000 manifestanten, volgens de organisatoren 100.000.

De striemende regen kon de demonstranten niet deren. Op hun spandoeken hekelden ze de ‘biocide’ in de omgeving van Napels. ‘Neen aan de Camorra’ riep de menigte, waaronder ook de Napolitaanse burgemeester Luigi di Magistris . De betogers hielden ook een minuut stilte voor de kinderen ‘die veel te vroeg gestorven zijn’. Sommigen hadden ook foto’s bij van naasten die overleden zijn aan kanker.

De demonstranten eisten dat de bewuste terreinen alsook het grondwater gesaneerd worden. Vooral de giftige dampen die opstijgen wanneer het afval verbrand wordt, zijn een doorn in het oog. De bewuste zone, tussen Napels en Caserta, wordt nu reeds door de bewoners de ‘driehoek des doods’ of ‘vuurland’ genoemd.

Volgens de milieuvereniging Legambiente hebben meer dan 440, voornamelijk Noord-Italiaanse, bedrijven in een periode van 22 jaar tijd zowat 10 miljoen ton industrieel afval gedumpt in de regio.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in