Politievakbond Sypol.be enthousiast over DNA-voorstel Liégeois
Foto: Photo News

De kleine politievakbond Sypol.be is enthousiast over het idee van procureur-generaal Yves Liégeois. Die stelt voor om van elke pasgeborene een DNA-staal af te nemen.

Yves Liégeois pleit zaterdagochtend voor drastische maatregelen tegen de misdaad. Neem van iedere pasgeboren baby en van iedere nieuwkomer een DNA-staal, klinkt het. Een idee dat bij de politievakbond Sypol.be alvast enthousiast onthaald wordt.

‘Met de argumenten die de procureur-generaal aanhaalt, zijn wij het volledig eens’, zegt persverantwoordelijke Ruddy Callewaert. Maar er zijn nog voordelen aan een algemene DNA-databank, vindt de vakbond. Zo zal bijvoorbeeld een niet-geïdentificeerd lichaam sneller een naam krijgen, DNA-sporen van slachtoffers van misdrijven (om hun lichaamsporen uit te sluiten) zal niet meer nodig zijn en worden betwistingen van vaderschap eenvoudiger en ‘geruislozer’ opgelost.

Wettelijk regelen

Sypol.be benadrukt dat de DNA-databank eerst ‘zeer strikt en wettelijk moet worden onderzocht en geregeld’. ‘Dat is geen taak voor het gerecht, maar vertegenwoordigers ervan moeten er wel worden bij betrokken.’

Tegelijk waarschuwt de vakbond voor de kostprijs van deze plannen. ‘De grote tegenstander van het voorstel zal natuurlijk het kostenplaatje zijn. Daar moet worden over onderhandeld.’ Sypol.be zegt ineens dat de overheid specialisten zal moeten aanwerven die de DNA-profielen moeten opstellen ‘zoals er nu personen bij de gerechtelijke identificatiedienst alle vinger- handpalm en oorafdrukken verzamelen, klasseren en vergelijken die gevonden zijn bij misdaden en misdrijven’.