‘België heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt’
Elio Di Rupo (PS). Foto: BELGA

‘De positieve beoordeling van de Europese Commissie bevestigt dat België er beter voor staat en dat er aanzienlijke vooruitgang werd geboekt’. Dat reageren premier Elio Di Rupo, minister van Financiën Koen Geens en Begrotingsminister Olivier Chastel op het Europees begrotingsrapport van ons land. Ze verwachten dat België in het voorjaar van 2014 de buitensporig tekortprocedure moet kunnen verlaten.

De Belgische ontwerpbegroting voor 2014 ‘voldoet in grote lijnen’ aan de Europese begrotingsregels. Dat stelde Eurocommissaris Olli Rehn vrijdag. De Commissie geeft ons land wel enkele kritische bedenkingen over de structurele afbouw van het begrotingstekort mee. Di Rupo (PS), Geens (CD&V) en Chastel (MR) reageren in de eerste plaats ‘verheugd’.

‘De commissie bevestigt dat ons land “doeltreffende actie” heeft ondernomen om het begrotingstekort terug te dringen’, reageren de ministers. Dat de ontwerpbegroting voor 2014 ook op een Europese ’voldoende’ mag rekenen, vindt de commissie een erkenning ‘dat de structurele verbetering van ons budgettair saldo dit jaar 1 procent van het BBP zou moeten bereiken. Ons land zou daardoor in de lente van 2014 de buitensporig tekortprocedure moeten kunnen verlaten.

Daarnaast wijst het trio erop dat België volgens de Commissie in 2014 voldoende vooruitgang zal boeken met betrekking tot de criteria inzake staatsschuld. ‘De federale regering zet haar behoedzaam begrotingsbeleid en de permanente monitoring van de begroting voort [...] om de nodige vooruitgang te boeken om dichter bij de middellangetermijndoelstelling te komen’, stellen de premier en beide ministers. ‘De positieve beoordeling van de Europese Commissie bevestigt dat België er beter voor staat en dat er aanzienlijke vooruitgang werd geboekt.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in