Het kernkabinet heeft vrjidagavond beslist om Belgacombaas Didier Bellens te ontslaan. Dat heeft premier Elio Di Rupo bevestigd. Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) verwijt Bellens 'grove nalatigheden'. Bij zijn ontslag moet Bellens ook niet rekenen op een ontslagvergoeding.

'In het belang van Belgacom is het essentieel dat er een goede verstandhouding is tussen de gedelegeerd bestuurder en de hoofdaandeelhouder, de Belgische staat', zei premier Elio Di Rupo na het kernkabinet op een persconferentie.

'Een reeks incidenten hebben voor een vertrouwensbreuk gezorgd', ging Di Rupo verder. 'Ze hebben schade toegebracht aan het imago van Belgacom. Daarom is besloten om de gedelegeerd bestuurder van Belgacom, Didier Bellens, uit zijn functie te ontzetten.'

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille stelde dat Bellens 'grove nalatigheden' op zijn conto heeft en benadrukte nadien dat het ontslag van Bellens nog moet voorgelegd worden aan de raad van bestuur van Belgacom. 'Maar we kunnen vandaag stellen dat Belgacom back to business is.'

Geen gouden parachute

Bellens wordt de laan uitgestuurd zonder ontslagvergoeding. Minister Labille liet zich ontvallen dat hij daarover met Didier Bellens 'kort' telefonisch contact heeft gehad. Dat hij niet tevreden was, daarvoor was geen telefoontje nodig, merkte Labille schertsend op.

'We leven in een rechtstaat', aldus minister Labille die daarmee aangeeft dat het Didier Bellens de beslissing om geen gouden parachute toe te kennen altijd kan aanvechten voor de handelsrechtbank.

Daarover maken de ministers zich echter zichtbaar weinig zorgen.  De juridische rompslomp die dat met zich meebrengt zorgt ervoor dat een uitspraak ten gronde pas over anderhalf à twee jaar verwacht moet worden. Dat is lang na de 'moeder aller verkiezingen' van mei 2014.

Een aantal bronnen meldden eerder dat Bellens een opstappremie van 800.000 euro zou geclaimd hebben. Een pak minder dus dan de 2 tot 2,4 miljoen euro waar de ex-Belgacombaas normaal recht op zou hebben. Labille stelde echter dat Bellens geen tegenvoorstel heeft gedaan.

'Uitspraak over Di Rupo druppel'

Rond 20 uur werd het kernkabinet in de Wetstraat 16 afgesloten. De topministers kregen er het rapport voorgeschoteld dat minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) had klaargestoomd over de positie van Bellens.

De Belgacom-ceo was de voorbije maanden geregeld voorwerp van discussie door omstreden uitspraken en zijn betrokkenheid in schimmige vastgoedtransacties. Ook zijn persoonlijke personeelsbeleid deed vaak de wenkbrauwen fronsen. Zo was er de zaak-Concetta Fagard en onlangs promoveerde hij zijn piepjonge beschermelinge Sandrine Nelissen-Grade tot directeur ‘Public Affairs’ 

Vorige week deed hij er nog een schepje bovenop toen hij in een Ukkelse zakenclub premier Elio Di Rupo vergeleek 'met een kind dat om zijn Sinterklaas' kwam en hij de Belgische staat bestempelde als 'de moeilijkste aandeelhouder'.

Het lijkt erop dat die uitspraken de druppel waren die de emmer deed overlopen. Bellens werd daags nadien op het matje geroepen bij Labille en die bereidde tegen vandaag een rapport voor.

Opvolging

De regering en minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille staan nog voor een andere moeilijkheid, namelijk de vervanging van Bellens. Morgen komt de raad van bestuur van de telecomreus samen om de bevoegdheden van de ontslagen Belgacom-ceo te verdelen. Labille liet echter weten dat de opvolger van Bellens 'nog enkele weken' op zich zou kunnen laten wachten.

De meeste van zijn verplichtingen zouden 'ad interim' worden overgenomen door huidig financieel directeur Ray Stewart, maar ook HR-manager Michel Georgis en een aantal andere leden van het directiecomité komen in aanmerking voor een aantal verantwoordelijkheden.

Het loon van de opvolger

Bij de andere overheidsbedrijven - de NMBS, de Nationale Loterij, Belgocontrol en de FPIM - werden de lonen van de nieuwe toplui door de huidige regeringsploeg geplafonneerd op 290.000 euro.

Dat plafond geldt echter niet voor Belgacom en bpost, die allebei beursgenoteerd zijn. Verschillende waarnemers merken op dat het voor dat bedrag weinig waarschijnlijk is een goede topman te vinden. Bovendien verdienen de leden van het directiecomité een pak meer.