Bitstrips veroveren Facebook
Foto: Bitstrips
Facebook lijkt wel een stripverhaal geworden. Het sociale netwerk wordt overspoeld met kleurrijke, lollige cartoons, waarin uw vrienden de hoofdrol spelen. Want ook België bezwijkt, vijf jaar na de lancering, massaal voor de Bitstrips.

Bitstrips.com bestaat al vijf jaar, maar werd pas enkele maanden geleden echt populair na de lancering van een app voor Android en IOS en de toevoeging van een Facebookmodule. Intussen voeren al meer dan 11 miljoen gebruikers van de sociale netwerksite zichzelf en hun vrienden op in cartoonvorm.

Het principe is bijzonder eenvoudig. Gebruikers kiezen een figuurtje dat op hen lijkt, selecteren wat decorstukken uit een uitgebreide beeldbibliotheek en maken zo in een wip hun eigen strips. Tekentalent is dus absoluut geen vereiste. Als je vrienden ook gebruik maken van Bitstrips, kan je hun avatar bovendien ook gebruiken in jouw verhaaltjes.

In totaal zijn er al 55 miljoen cartoons gemaakt, die intussen al 3 miljard keer bekeken zouden zijn. De populariteit werd zelfs zo groot dat de servers van de applicatie de trafiek niet konden bolwerken. Ook in België staat Bitstrips vandaag bovenaan de lijst van de populairste apps.

'Time waster'

Vanwaar het succes? 'Het is een leuke time waster', verklaart experte sociale media Sofie Verhalle van Talking Heads aan De Standaard. 'En het is erg laagdrempelig.'

Volgens de makers moeten de Bitstrips afrekenen met 'het frustrerende vlakke karakter van sociale media'. Dat verklaarden ze in de Amerikaanse krant Baltimore Sun. 'Je kan iets creëren dat met jouw leven te maken heeft.'

Natuurlijk moet het ook geld opbrengen. Dat hopen de oprichters te bereiken met advertenties en het 'verkopen' van virtuele premium-items, zoals exclusieve digitale kleertjes voor je figuurtje. In de toekomst worden zelfs (niet-virtuele) pluchen beertjes verwacht.

Blokkeren

De populariteit kan echter ook het einde van de Bitstrips betekenen. Velen ergeren zich nu al blauw aan de stortvloed aan tekeningetjes. Voor de geërgerden is er goed nieuws: je kan Bitstrips makkelijk uit je Facebookfeed bannen. Daarvoor ga je naar 'accountinstelling', en klik je in de linkerbalk op 'blokkeren'. Bij apps blokkeren tikt je vervolgens ‘Bitstrips’ in, en klaar is kees.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig