Google mag boeken digitaliseren
Foto: REUTERS

Het project van Google om miljoenen boeken in een digitale bibliotheek te zetten is geen schending van het auteursrecht. Dat oordeelde een federale rechtbank in New York donderdag. Daarmee is een acht jaar oude aanklacht van het Amerikaanse schrijversgilde tegen de internetgigant verworpen.

Google bewijst onderzoekers en het bredere publiek juist een dienst met het online zetten van miljoenen boeken, aldus rechter Denny Chin.

Google Books, zoals de digitale bibliotheek heet, omvat inmiddels meer dan 20 miljoen titels.

De dienst is volgens de rechter geen vervanging van gedrukte boeken omdat het project van Google niet is bedoeld om boeken mee te lezen. Sterker nog, schrijvers profiteren mogelijk van Google Books omdat het inscannen van boeken de vraag naar papieren versies kan aanjagen, meent Chin.

Het oordeel van Chin komt twee jaar nadat hij een schikking tussen Google en The Authors Guild ter waarde van 125 miljoen dollar afwees.

Geen redelijk gebruik

Paul Aiken van The Authors Guild meldt dat zijn organisatie de uitspraak zal aanvechten: ‘Google heeft zonder toestemming digitale edities gemaakt van vrijwel alle meest waardevolle, door auteursrecht beschermde werken ter wereld. Bovendien heeft het bedrijf daarvan geprofiteerd’, klonk het. ‘Een dergelijke omvang gaat naar onze mening het argument van redelijk gebruik dat de rechter hanteerde te boven.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig