Beluister Cirque. De avonturen van W.M. Warlop, het nieuwe album van Flip Kowlier
Foto: rr
Vandaag verschijnt 'Cirque' of 'De avonturen van W.M. Warlop', het nieuwe album van Flip Kowlier. De inspiratie voor de plaat vond hij na een circusbezoek met zijn zoontje. Hij raakte vertederd door de charme en de tristesse van wat hij zag en schrijft diezelfde avond nog het nummer ‘Cirque’.

Op de plaat kruipt hij in de huid van de personages van een ter zielen gegaan circus om op originele wijze een verhaal te vertellen over verlies, liefde en hoop.

Elke doe-het-zelver kan vandaag een plaat opnemen voor 5.000 euro, maar Cirque kostte het tienvoudige. Kowlier werkte hiervoor nauw samen met producer Wouter Van Belle, die zelf ook meespeelt.  Meer dan een jaar werk, kroop erin. Opnames met strijkers en blazers in Londen. Tim Young, die met The Clash, The Smiths en Madonna werkte, maakte de master.

Het begon toen Filip en zijn zoontje Vince Cauwelier (zoals Kowlier echt heet) een paar jaar geleden in Mariakerke naar een circus gingen. ‘Pony’s in een feesttent’, zag Cauwelier, de man. ‘Pony’s in een partytente’, noteerde Kowlier, de artiest. Hij observeerde dat het meisje aan de ingang vijftien minuten later zat te jongleren en in de pauze ook snoep verkocht. De presentator was ook de clown. De directeur speelde trompet – en goed ook.

‘Het spektakel was niet zo goed, maar wel entertainend’, zegt Kowlier. ‘Een combinatie van romantiek en tristesse. Ze mogen geen wilde dieren meer opvoeren en dus doen ze het met poedels. Ik ben naar huis gegaan en heb diezelfde avond nog “Cirque” geschreven. Er zat een groter verhaal in, vond ik. Het intrigeerde me om na te kunnen denken over die freakfiguren die proberen te overleven.

 De Standaard-redacteur Peter Vantyghem sprak voor de weekendkrant met Filip Kowlier en producer Wouter van Belle over 'Cirque' en de muziekindustrie.  

Wouter Van Belle over Kowlier: ‘Waar het allemaal om draait, is romantiek. Doodgaan, dromen van beter, Atlantis. Flip is samen met Raymond van het Groenewoud de grootste romanticus van Vlaanderen.’

Filip Kowlier over Van Belle. ‘Hij is een van de laatste grote idealisten in deze industrie. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat je zo goed mogelijk moet doen wat je wilt doen, zelfs al is de markt in elkaar gezakt. Als er niet meer geïnvesteerd wordt in de rijkdom van muziek zakt het niveau dramatisch. Wie gaat het anders doen?’

 Lees het volledige interview: