De Amerikaanse president Barack Obama heeft een jaar uitstel aangekondigd voor miljoenen Amerikanen die hun ziekteverzekering dreigden kwijt te raken door Obama’s nieuwe zorgwet.

De Amerikanen die vernamen dat hun verzekering vervalt omdat ze niet voldoet aan de regels van de nieuwe zorgwet ‘Obamacare’ mogen hun verzekering het komende jaar toch nog houden.

Onder de nieuwe zorgwet is er een ondergrens waaraan elke polis moet voldoen. Daardoor dreigden miljoenen Amerikanen zonder verzekering te vallen. De president moedigde hen wel aan om uit te kijken voor een betere polis, die wel toegestaan wordt onder Obamacare.

Verzekeringsmaatschappijen zullen oude verzekeringspolissen wel niet meer mogen verkopen aan nieuwe klanten. Obama hoopt met zijn ‘administratieve oplossing’ de stijgende verontwaardiging temperen.

Woensdag raakte bekend dat nog maar 106.000 Amerikanen zich in oktober hebben kunnen inschrijven voor Obamacare. Door een fout op de inschrijvingswebsite moesten tienduizenden mensen zich inschrijven via websites van hun eigen staat. Obama eiste vorige week dat de website die op 1 oktober online ging, meteen hersteld moet worden. Naar schatting 40 miljoen Amerikanen hebben geen ziekteverzekering.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig