Griepvaccins bij apothekers zijn bijna op
Foto: Photo News

De apothekers in ons land zitten bijna door hun voorraad aan griepvaccins. Toch is er geen reden tot ongerustheid omdat de meeste mensen die een hoog risico lopen intussen hun griepprik al gekregen hebben. Dat meldt de Algemene Pharmaceutische Bond.

Op heel wat plaatsen in België kunnen apothekers hun voorraad griepvaccins niet meer aanvullen, er zijn zelfs apothekers die helemaal geen vaccins meer hebben. 'Dat de voorraad aan griepvaccins uitgeput raakt, is elk jaar het geval', zegt Jan Depoorter van de Algemene Pharmaceutische Bond.

Vroeger

'Alleen valt dat moment dit jaar wel vroeger dan anders en dat heeft alles te maken met productieproblemen van het vaccin. Daardoor is het aanbod zo’n 10 procent lager dan andere jaren', aldus Depoorter.

Toch zal dat geen groter aantal griepgevallen met zich meebrengen, volgens Depoorter hebben risicopatiënten immers al een griepprik gekregen. Mensen die nu nog een griepvaccin aanschaffen zijn over het algemeen geen risicopatiënten.

Ook griepspecialist Marc Van Ranst ziet geen enkele reden tot ongerustheid. 'In Europa is op dit moment nog geen sprake van een grieppiek, dus ook zeker niet in België.' Of en wanneer die komt, is moeilijk te voorspellen. 'Als we afgaan op de meeste andere jaren, dan zou de grieppiek pas na nieuwjaar komen', aldus Van Ranst.