Twee stadions in Brugge: kroniek van een jarenlange zoektocht
Jan Breydel. Foto: REPORTERS

Nadat het dossier jarenlang aansleepte, lijkt er nu toch een oplossing te zijn gekomen voor de Brugse voetbalclubs. Club Brugge en Cercle Brugge verlaten Jan Breydel, en krijgen elk een eigen stadion aan de Blankenbergse Steenweg. Hoe is het zo ver kunnen komen?

1973: De stad Brugge bouwt een stadion voor Club en Cerle: Het Olympiastadion. Het biedt plaats aan 30.000 toeschouwers. Vooral voor Club een goede zaak, omdat ze in financiële moeilijkheden zaten, en door de verhuis hun oude stadion ‘De Klokke’ kunnen verkopen.

1993: Door nieuwe regels van de UEFA worden alle staanplaatsen door zitplaatsen vervangen. De capaciteit val terug tot ongeveer 18.000 plaatsen.

2000: Brugge wordt gaststad voor Euro 2000. Het Olympiastadion wordt herdoopt tot Jan Breydelstadion en wordt uitgebreid, er kunnen opnieuw 30.000 supporters in het stadion.

2007: Club Brugge maakt bekend dat het samen met Cercle een nieuw stadion voor 40.000 toeschouwers en een shoppingcenter wil bouwen. Er worden 16 mogelijke locaties voorgesteld, de uiteindelijke keuze valt op een stuk grond langs de Oostkampse baan in Loppem.

2009: Het project langs de Oostkampse baan krijgt niet de nodige vergunningen. De Vlaamse regering stelt de site Chartreuse iets verderop voor als alternatief. Maar ook hier blijkt het moeilijk om de nodige bouwvergunningen te krijgen.

2011: Cercle trekt zich terug uit het project. Zij willen dan toch in Jan Breydel blijven spelen, zij het met sterk afgebouwde capaciteit. Club gaat wel door met het plan Chartreuse, ze willen het zelf bouwen en exploiteren.

september 2013: De Raad van State vernietigt het deelplan van het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) omdat er te weinig rekening werd gehouden met het Milieu-effectenrapport.

november 2013: De twee Brugse clubs, de stad Brugge en de Vlaamse regering hebben een plan klaar voor twee nieuwe stadions aan de Blankenbergse Steenweg.

2018: Als alles volgens plan gaat, verhuist Club in 2018 uit Jan Breydel. Cercle blijft er nog spelen tot ook hun stadion klaar is, en dan gaat Jan Breydel tegen de vlakte.