Economische groei eurolanden herleid tot minimum
Foto: AFP

De economie van de eurolanden heeft aan snelheid verloren en groeit nog slechts minimaal. In het derde kwartaal groeide het bbp in de landen met de eenheidsmunt nog met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Europese bureau voor de statistiek Eurostat donderdag bekend in Luxemburg in een eerste raming.

Tijdens het tweede kwartaal van 2013 was de economie van de zeventien landen van de eurozone uit de recessie getreden, met een groei van 0,3 procent. Maar dat groeitempo kon het afgelopen kwartaal dus niet worden aangehouden. Op jaarbasis is de eurozone er zelfs nog altijd met 0,4 procent op achteruit gegaan.

België doet het met een groei van 0,3 procent in het derde kwartaal wel beter dan het gemiddelde van de eurozone. Ook Duitsland (+0,3 procent) en Finland (+0,4 procent) behoren tot de koplopers. Landen als Spanje en Nederland komen slechts nipt boven de nulgroei uit (+0,1 procent), terwijl Frankrijk en Italië hun bbp zien krimpen (-0,1 procent).

De groei in de hele Europese Unie bedroeg het voorbije kwartaal 0,2 procent. Het gaat dan eveneens om een lichte groeivertraging, want in het tweede kwartaal was het bbp van de EU-landen nog met 0,3 procent toegenomen. Op jaarbasis gaat het om een groei met 0,1 procent.