Nederland en Portugal klimmen uit recessie
Foto: Jimmy Kets

Nederland is uit de recessie. De economie groeide in het derde kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, zo blijkt donderdag uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee is een einde gekomen aan vier opeenvolgende kwartalen van krimp en de derde recessie in 5 jaar tijd. Ook Portugal klimt stilaan uit het dal.

Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar kromp de economie nog wel met 0,6 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar ging de economie er op kwartaalbasis nog met 0,4 procent op achteruit. In het tweede kwartaal was de krimp afgevlakt tot een min van 0,1 procent.

De verbetering in het afgelopen kwartaal komt vooral door een groei van de export, met 2,1 procent vergeleken met een jaar eerder. De consumptie van huishoudens kromp met 2,3 procent. ‘De consumptie krimpt nu al 2,5 jaar achtereen. Net als in eerdere kwartalen gaven huishoudens vooral minder uit aan duurzame goederen zoals auto’s, kleding en meubelen. Ook aan voedingsmiddelen, energie en brandstoffen werd minder uitgegeven’, aldus het statistiekbureau.

De investeringen door het bedrijfsleven gingen in het derde kwartaal met 3 procent omlaag vergeleken met vorig jaar. ‘Deze krimp was een stuk kleiner dan in de voorafgaande kwartalen. Onder meer de investeringen in woningen en bedrijfsgebouwen krompen minder dan in eerdere kwartalen’, stelt het CBS.

Ook Portugal laat recessie achter zich

Ook de Portugezen zijn in het derde kwartaal uit de recessie getreden. Het Portugese bbp steeg licht met 0,2 procent. Dat bevestigde het Portugese nationale bureau voor statistiek, INE, donderdag in een eerste raming.

Het bbp groeide ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar daalde niettemin met 1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.