Brussels parlementslid wil rondkomen met 6 euro per dag
Carla Dejonghe Foto: DS

Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) probeert van 14 november tot 14 december een maand lang rond te komen met zes euro per dag (exclusief vaste kosten). Ze ging de uitdaging aan met Miss Dakloos 2010 en zal aan den lijve ondervinden hoe het is om arm te zijn.

‘Een tijdje geleden raakte ik aan de praat met Miss Dakloos 2010, Thérèse Van Belle. Zij vertelde me hoe moeilijk ze het had om rond te komen, zei Dejonghe gisteren in dS Avond.

Als Van Belle al haar vaste kosten heeft betaald, houdt ze nog ongeveer zes euro per dag over om te leven. ‘’Dat zou je eens moeten proberen’, verzuchtte zij. Dus ben ik de uitdaging aangegaan’, zegt het parlementslid.

Dejonghe heeft vanochtend haar autosleutels en bankkaart afgegeven, de verwarming op veertien graden gezet en haar koelkast leeggehaald.

Ze wil wel het congres van Open VLD eind november niet missen. ‘Eén tip hebben ze mij alvast gegeven. Bij zo’n gelegenheden moet je zo veel mogelijk gratis eten.’

Etentje

Op kosten eten van een ander. Zo is het natuurlijk gemakkelijk. ‘Dat is inderdaad niet de bedoeling’, zegt ze in dS Avond. ‘Daarom hebben we afgesproken dat ik tijdens die maand maar twee keer uitgenodigd mag worden voor een etentje. Ik heb dus al veel invitaties van vrienden moeten afslaan.’

Ook een avondje op café of naar de cinema zit er even niet meer in wegens te duur. ‘Nu merk ik pas hoe snel je in sociale isolatie belandt. Ik woon trouwens ook alleen, waardoor de dagen dubbel zo eenzaam en koud zullen zijn’, aldus Dejonghe.

 Lees het interview met Carla Dejonghe in DS Avond

Voor De Standaard Online houdt Dejonghe de komende maand een dagboek bij over haar experiment. Lees het verslag van haar eerste dag.