BNP Paribas Fortis volledig in Franse handen
De vroegere Fortis Bank, voor die verkocht werd. Foto: VUM

De federale regering heeft haar belang van 25 procent in BNP Paribas Fortis verkocht voor 3,25 miljard euro aan het Franse moederbedrijf BNP Paribas. Daarmee is het vroegere Fortis volledig in Franse handen. Dat laat de regering in een persmededeling weten.

De Belgische regering en BNP Paribas hebben een akkoord bereikt over de overdracht van de 25 procent aandelen, voor de prijs van 3,25 miljard euro. ‘De bedoeling was dubbel. We wilden de schuldgraad onder de 100 procent brengen. Bovendien hadden we nu de kans om een meerwaarde te realiseren’, zegt Miet Deckers, woordvoerster van vicepremier Pieter De Crem (CD&V).

Die meerwaarde bedraagt 900 miljoen euro op de oorspronkelijke overnameprijs van 2,35 miljard euro in 2008, toen BNP Paribas een belang van 75 procent in de vroegere Fortis Bank kocht. Met de verkoop komt de staatsschuld opnieuw onder de 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terecht.

De prijs is gebaseerd op vergelijkingen met belangen in soortgelijke banken. De verkoop komt er op vraag van de Belgische regering, die ook de denkpiste bekeek om haar aandeel van 10,3 procent in het moederbedrijf BNP Paribas te verkopen, maar daar is men van af gestapt. De Belgische overheid blijft dus een van de belangrijkste aanheelhouders van BNP Paribas. 

'Het moment was gekomen voor de Belgische Staat om haar belang in BNP Paribas Fortis te verkopen', laten premier Di Rupo (PS) en minister van Financiën Koen Geens (CD&V) weten.  'Wij hebben vertrouwen in de capaciteiten van de bank om haar rol binnen de Belgische economie te behouden.'

'De verkoop kadert in ons standpunt dat de staat geen actieve rol moet spelen in de financiële sector, tenzij dat nodig is om de stabiliteit te verzekeren', zegt Geens nog.

Aandelenruil

Toen BNP Paribas in oktober 2008 een belang van 75 procent in de vroegere Fortis Bank kocht, werd die omgedoopt tot BNP Paribas Fortis. De verkoop gebeurde via een aandelenruil. De overheid bracht in twee stappen 75% van BNP Paribas Fortis in bij de Franse moeder BNP Paribas in ruil voor 121,2 miljoen aandelen van de Franse bank, of 11,7% van het totaal.

Voor BNP Paribas komt de verkoop van de laatste 25 procent aandelen goed uit. De bank heeft momenteel kapitaal te veel en de Franse regulator vroeg daarom om een deel van dat geld aan aandeelhouders uit te keren.

Lees meer over de verkoop van BNP Paribas Fortis in de ochtendeditie van De Standaard.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in