‘Cornu moet werk maken van wifi op de trein’
Foto: BELGA

De nieuwe spoorbaas Jo Cornu gaat vandaag aan de slag. SP.A heeft een 10-puntenplan klaar voor de nieuwe topman van het spoorwezen. Reizigerscomfort staat daarin centraal.

De 10 prioriteiten van de socialisten hebben alleen betrekking op het reizigersvervoer. Volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback moet de NMBS de verlieslatende tak van het goederentransport afstoten. “Ik heb al veel mensen horen zeggen dat de reiziger terug centraal moet staan, ik nodig hen uit om die woorden nu ook om te zetten in daden.”, aldus Tobback in een persbericht.

De eerste drie prioriteiten van de SP.A hebben rechtstreeks betrekking op de reiziger. Zo wil de partij dat de stiptheid van de treinen tegen eind 2015 opnieuw meer dan 90% bedraagt, dat alle reizigers een comfortabele zitplaats hebben en dat de NMBS ook meer oog moet hebben voor bijzondere doelgroepen als jongeren, scholieren, senioren en fietsters.

Cornu moet ook werk maken van een betere dialoog met de reizigersorganisaties en wifi-verbindingen op de trein. ‘Dat kan blijkbaar al in Nederland en Duitsland, ons land loopt achter,’ aldus de SP.A.

Daarnaast pleit de SP.A ook voor de invoering van een nieuw transportplan, de snelle invoering van het ECTS-veiligheidssysteem en elektronische vervoerbewijzen waarop verschillende vervoerbewijzen van de openbare vervoersbedrijven kunnen worden opgeslaan.

Tenslotte wil SP.A ook dat de NMBS een speler wordt in het verbeteren van de mobiliteit rond de steden en moeten stations worden uitgebouwd tot heuse mobiliteitsknooppunten waar reizigers overstappen van trein naar bus, van wagen naar fiets, van fiets op tram.

Lees het persbericht van de SP.A

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig