De Nexus 5-smartphone is de recentste poging van Google om mensen warm te krijgen voor zijn Android-software. Samen met LG ontwikkelde de internetgigant deze snelle, krachtige en betaalbare toptelefoon.

Nexus is de naam van een reeks tablets en smartphones waarmee Google, samen met verschillende fabrikanten, gebruikers naar Android wil lokken. De betaalbare Nexus-toestellen staan garant voor een pure Android-ervaring en krijgen bijvoorbeeld altijd als eerste de nieuwe versie van de mobiele Google-software.

De jongste telg in die reeks is de Nexus 5. Deze smartphone werd net zoals de Nexus 4 vorig jaar door het Koreaanse LG gemaakt en is sinds kort ook bij ons te koop voor 399 euro. De prijs van een betere middenklasser dus. Maar de ambities van de Nexus 5 liggen hoger: als uithangbord voor Android wil deze Nexus meespelen met de grote jongens.

Pretentieloos en minimalistisch

De Nexus 5 is alleszins verfrissend door zijn uitgepuurde design. Het is een pretentieloze en minimalistische smartphone, met een voorkant die uit één grote glasplaat bestaat en een matzwarte ‘zachte’ achterkant die voor een goede grip zorgt. Zoals de naam al aangeeft huisvest deze telefoon een potig 5-inch scherm, met een vlijmscherpe weergave (445 pixels per inch) dat gelijke tred houdt met de Galaxy S4 van Samsung en de HTC One.

En dat geldt eigenlijk voor het hele toestel. Deze Nexus 5 mag dan wel flink goedkoper zijn dan veel concurrerende toptelefoons, toch kan hij vlot mee met de toppers en pakt hij uit met een van de snelste mobiele processors van het moment. En dat merk je. Apps springen meteen tevoorschijn, en de bediening loopt boterzacht. Veel vinniger en zelfzekerder dan de Nexus 5 worden smartphones niet. Deze snelheidsduivel bedient je op je wenken bij zowat alles wat je er van vraagt.

Verder heeft de Nexus 5 een ruime 2 GB werkgeheugen, een batterij die het bovengemiddeld lang uitzingt, en beschikt hij ook over LTE-mogelijkheden. Dat maakt dat dit toestel nog wel even meekan en niet volgend jaar al hopeloos gedateerd zal zijn.

Middelmatige camera

Er is uiteraard ook een ‘maar’. De 8-megapixelcamera die LG in de Nexus 5 gestopt heeft, is helaas niet van dezelfde kwaliteit als de rest van het toestel. Het grote minpunt van de vorige Nexus 4 blijft dus ook bij deze nieuwkomer de achilleshiel. Nu, wie een vaste hand heeft en foto’s maakt bij ideale lichtomstandigheden zal weinig hinder ondervinden. Maar een echte uitblinker is deze Nexus-camera evenwel niet.

Aan technologiesite The Verge zegt het Android-team dat de tegenvallende cameraprestaties een softwareprobleem zijn dat in een komende update gefikst kan worden. Er is dus nog hoop, al blijft het nog maar de vraag in hoeverre de camera kan opgekrikt worden met een paar software-aanpassingen.

Een ander minpuntje is dat de Nexus 5 het moet stellen met 16 GB opslagruimte en geen ruimte heeft voor een extra microSD-kaartje. Wie zijn telefoon wil gebruiken om veel muziek, video en foto’s te bewaren, zal dus snel tegen die beperking aanlopen.

Android KitKat

Minstens even opmerkelijk als de prestaties en de kwaliteiten van deze telefoon is de nieuwe Android-versie op de Nexus 5. Android KitKat - genoemd naar de favoriete snoepreep bij de Android-ontwikkelaars - heeft enkele nieuwigheden die het vermelden waard zijn. Zo is Google Now, de intelligente internetassistent, nadrukkelijker aanwezig op de startschermen van het toestel. Met een snelle opwaartse veegbeweging kan Google Now overigens van overal geactiveerd worden. Een zoekopdracht lanceren kan voortaan ook door het commando ‘OK Google’ uit te spreken, gevolgd door datgene wat wil je wil zoeken.

Vanaf Android 4.4 KitKat is er ook geen aparte sms-app meer. Google heeft die functie ondergebracht in Hangouts, hun allesomvattende chat- en communicatietool. Het is even wennen om zowel chat-, video- als sms-berichten in één app te krijgen, en het is bovendien erg verwarrend dat sms- en chatgesprekken met eenzelfde persoon toch gescheiden blijven. Wij vinden deze aanpassing alvast minder geslaagd.

Wie heb ik aan de lijn?

Ook de Telefoon-app is grondig onder handen genomen. De app ziet er niet alleen anders uit, maar Google heeft er ook enkele snufjes aan toegevoegd. Als je wordt opgebeld door een onbekend nummer probeert Google meteen in zijn database te zoeken wie er achter dat nummer schuil gaat. Bij ons levert de nieuwe Beller-ID in ieder geval weinig indrukwekkende resultaten. Bij een inkomend telefoongesprek vanuit de zone 02 weet Google enkel te vertellen dat het wellicht uit Brussel komt. Misschien staat het systeem nog niet helemaal op punt, of beschikt Google over te weinig lokale data. Work in progress, zoals dat dan heet.

Een veel belangrijkere (maar minder zichtbare) Android-update is dat het besturingssysteem vanaf deze versie 4.4 veel minder werkgeheugen nodig heeft om degelijk te functioneren. Aan 512 MB heeft Android KitKat genoeg. Deze Nexus 5 heeft een veelvoud van dat opgelegde minimum, maar deze ingreep aan Android schept wel mogelijkheden voor telefoonmakers die goedkope toestellen willen maken die toch enigszins presteren.

Conclusie

De Nexus 5 is een krachtpatser van het bescheiden type. Ondanks het riante 5-inch scherm is het toestel niet belachelijk groot, en ook het design is subtiel genoeg. Maar laat dat sobere uiterlijk je niet misleiden. Deze LG Nexus 5 is een erg volledige telefoon, die bovendien helemaal vooraan loopt als het over Android-vernieuwingen gaat. Wie zo’n 400 euro te spenderen heeft aan een smartphone en zijn zinnen heeft gezet op Android, moet niet verder zoeken. De middelmatige camera is wel een (kleine) smet op het blazoen van de verder uitstekende Nexus 5.

LG Nexus 5 ****
4,95-inch scherm (toont 1080 op 1920 pixels), 2,3 GHz quadcoreprocessor, Android 4.4, 8-megapixelcamera
(399 euro)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig