Topchefs willen niet koken met pangasiusfilet
Filip Claeys Foto: Pol De Wilde

Sterrenchefs Kobe Desramaults en Filip Claeys zijn niet te spreken over de deal die de Haven van Zeebrugge in Vietnam sloot over de pangasiusexport. ‘Omdat het vergif is’, klinkt het in Het Nieuwsblad.

Belgische zeevissers hebben erg te lijden onder de concurrentie van ingevoerde vissen zoals tilapia en pangasius, na zalm en kabeljauw de derde meest gegeten vis in Vlaanderen. Toch werd afgelopen weekend in Vietnam een contract getekend door ­minister Hilde Crevits en de CEO van de Zeebrugse haven, waardoor Zeebrugge de draaischijf wordt voor alle pangasius­filet in Europa.

‘Ze worden in vervuilde bakken gekweekt in Azië. Hier is dat verboden, maar daar kan het en die troep wordt dan tegen dumpingprijzen op onze markt gegooid’, aldus Filip Claeys, chef in het Brugse gastronomische restaurant De Jonkman, in Het Nieuwsblad.

Claeys is ook de drijvende kracht achter het collectief NorthSeaChefs, ambassadeurs die de Noordzeevis proberen te promoten bij chefs, amateurskoks en consumenten. ‘Door het pact komt onze eigen vis onder druk te staan. Onbegrijpelijk dat een minister dit ondersteunt’, vindt hij.

Ook in de restaurants van zijn collega, sterrenchef Kobe Desramaults (In De Wulf en De Vitrine) moet u de vis niet op uw bord verwachten. Het argument dat het contract goed is voor de economie, kan de topchefs al helemaal niet overtuigen. ‘Zeg mij eens hoeveel jobs dit zal opleveren’, aldus Desramaults. ‘Twee heftruckchauffeurs en dan nog ergens een ambtenaar? En intussen moeten er Vlaamse vissers stoppen omdat ze niet meer rondkomen.’