Gault&Millau moet vijftig gesloten restaurants schrappen
Foto: BELGA

Er waren maandag vooral veel lachende gezichten bij de voorstelling van de nieuwe Gault&Millau, maar wie de restaurantgids grondig bestudeert, moet vaststellen dat vijftig van de zeventig verdwenen toprestaurants uit de vorige gids niet langer bestaan.

Gault Millau 2014 telt in totaal 1.041 restaurants, met nieuwkomers als Vrijmoed - het Gentse restaurant van Michaëm Vrijmoed, de voormalige souschef van Peter Goossens - dat een score van 14/20 kreeg, en het nieuwe restaurant van sterrenchef Danny Horseele in het Gentse voetbalstadion, dat amper goed twee maanden na opening al 16/20 krijgt.

Maar naast al het goede nieuws, valt het ook op dat zeventig restaurants uit de gids verdwenen. ‘Vijftig daarvan sloten de deuren omdat ze het moeilijk hadden’, zegt Philippe Limbourg, directeur van Gault Millau België in Het Nieuwsblad. ‘Dat is dubbel zoveel als normaal’, aldus Limbourg die verwacht dat het er volgend jaar nog een pak meer zullen zijn door de crisis en het invoeren van de black box.

Veel van de restaurants zijn inderdaad slachtoffers van een faillisement, maar onder de verdwenen namen bevinden zich ook bekenden zoals ’t Laurierblad in Berlare van topchef Guy Van Cauteren, die na meer dan dertig jaar zijn koksmuts aan de haak wilde hangen, maar geen overnemer vond. Ook de eigenaars van het Mechelse sterrenrestaurant Folliez besloten om na 25 jaar iets anders te gaan doen.

Wel kwamen in de restaurantgids ook 110 nieuwe zaken bij. ‘Niet dat er veel meer restaurants geopend zijn het afgelopen jaar’, benadrukt Limbourg. ‘We hebben gewoon harder gewerkt en meer prospecties gedaan.’