Gault&Millau verkiest eerste vrouwelijke Chef van het Jaar
Arabelle Meirlaen Foto: Filip De Smet

Peter Goossens heeft met zijn restaurant Hof van Cleve opnieuw een knappe score van 19,5 op 20 behaald in de Gault&Millau-gids. Arabelle Meirlaen werd dan weer verkozen tot chef van het jaar. De chef uit het Waalse Marchin kreeg 18 op 20 en is de eerste vrouwelijke chef van het jaar.

Het is al de elfde editie van de Gault&Millau voor België en Luxemburg, maar ook nu zien we amper verrassingen. Uit de gids zijn 50 adressen verdwenen, maar er zijn er ook 110 bijgekomen. Voor de beste restaurants uit uw provincie: zie onderaan.

Het Hof van Cleve van Peter Goossens is voor het derde jaar op een rij het beste restaurant in ons land (19,5 op 20). Ook Comme Chez Soi (Brussel, 19), Bon-Bon (Brussel, 19), Sea Grill (Brussel, 19), Hertog Jan (Sint-Michiels, 18,5) en In de Wulf (Dranouter, 18,5) kregen een hoge score.

Chef van het jaar werd Arabelle Meirlaen uit het Waalse Marchin. De verkiezing van een vrouw tot Chef van het Jaar is een primeur, en haar restaurant kreeg een score van 18 op 20.

De Jonge Topchef van Vlaanderen werd Tim Boury uit Roeselare, de Waalse Jonge Topchef werd Stéphanie Thunus - vrouw nummer 2 - uit Seneffe en in Brussel werd Nicolas Scheidt de jonge laureaat. In Luxemburg was die eer weggelegd voor Cyril Molard.

Aziaat van het jaar werd Yamato in Brussel, La Plage d’Amée in Namen heeft het mooiste terras en Sepideh Sedaghatnia - vrouw nummer 3 - van ’t Zilte in Antwerpen kreeg de prijs van Sommelier van het jaar. Cyrano uit Waimes beschikt volgens Gault&Millau over de beste wijnkaart, Comptoir de l’Eau Vive uit Erpent is de Brasserie van het jaar en Chalet de la Forêt uit Brussel werd Dessert van het jaar.

Cora Moerman van De Zuidkant uit Damme werd gastvrouw van het jaar. Da Mimmo uit Brussel is de beste Italiaan, Table d’Amis uit Kortrijk en L'Air du Temps in Liernu zijn de beste groenterestaurants. De ontdekkingen van het jaar werden Maison D in Ronse, Cécila in Brussel en La Menuiserie in Waimes.

Dit zijn de beste restaurants in elke provincie: