Tunnelkoker in recordtempo onder treinsporen in Roeselare
De Leopold III-laan in Roeselare. Foto: SBR

In Roeselare heeft Infrabel zondagavond een tunnelkoker van 1.350 ton geplaatst onder de treinsporen.

De tunnel van 8 meter hoog en 12 meter lang moet twee bestaande overwegen vervangen. De werken aan de Koning Leopold III-laan liggen momenteel voor op het schema.

De plaatsing van de tunnelkoker was oorspronkelijk voorzien rond middernacht. 'De voorbereidende werken verliepen vlot en de tunnelkoker kon tegen een hogere snelheid dan verwacht ingeschoven worden', aldus Thomas Baeken van Inbrabel. 'Daardoor zat de koker al om 18 uur op zijn plaats. De werken zitten zeker en vast op schema. Dinsdagmorgen om 4.30 uur moet de trein terug kunnen rijden.' Tot die tijd rijden er in beide richtingen vervangbussen tussen Roeselare en Lichtervelde.

Bijna wekelijks gebeurt er een zwaar ongeluk aan een treinoverweg. Daarom wil Infrabel op termijn zoveel mogelijk bestaande overwegen vervangen door tunnels. Gemiddeld worden per jaar tien tot vijftien overwegen afgeschaft. In Roeselare moet de nieuwe tunnel de overwegen aan de Dammestraat en de Koning Leopold III-laan vervangen.

Infrabel startte al in juni 2012 met het project. Alles bijeen betekent de tunnel een investering van ongeveer 3 miljoen euro. Daarvan wordt 750.000 euro betaald door de stad Roeselare. De tunnel moet zorgen voor meer veiligheid, stiptheid en een betere doorstroming van het lokale wegverkeer. Het einde van de werken is voorzien tegen september 2014.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in