Horrortackle Kara enige opwinding in lusteloze topper
De rode kaart van Kara was bepalend in deze topper. Foto: BELGA

Anderlecht heeft een uitstekende zaak gedaan op deze Super Sunday. Paars-wit won met het kleinste verschil tegen Genk, dat al na negen minuten met tien man verder moest. Al was het voetbal niet om over naar huis te schrijven.

Het was de kleine Jarno Gaethofs die voor de wedstrijd alle harten stal. De jonge Genk-supporter kwam enkele maanden geleden ten val in de Cristal Arena, belandde in coma, maar kwam vandaag de aftrap geven. Een emotioneel moment dat de spelers kennelijk inspireerden. Beide ploegen gingen er vol voor, wat meteen resulteerde in enkele gevaarlijke standjes voor de doelen van Köteles en Kaminski. Een mooie wedstrijd, zo leek het te worden, toen Kara plots na acht minuten de bal van de voet liet springen en met twee voeten een aanslag pleegde op de enkels van Tielemans. Een terechte rode kaart voor de centrale verdediger die zijn ploegmaats meer dan tachtig minuten met tien liet spelen.

En dat merkte je meteen. Genk kroop achteruit, zette een muur op en liet Anderlecht naar hartelust tikken op de rand van de zestien. Verder dan een aantal rake afstandsschoten van Tielemans, Praet en Milivojevic, die Köteles makkelijk pareerde, kwamen de bezoekers echter niet. Meer zelfs, de beste kans was nog voor de thuisploeg. Camus dweilde de linkerflank op en ging zijn eigen kans. Kaminski antwoordde echter met de vuisten. 0-0 was de ruststand.

Mbemba bevrijdt bezoekers

Na de pauze gooide John van den Brom al zijn kaarten op tafel. De Nederlander bracht aanvaller Bruno voor controleur Milivojevic en liet Praet achter spits Mitrovic optreden in de hoop de Genkse organisatie te doorbreken. Zonder resultaat. Acheampong dreigde wel met een mooie krul en Gorius verschalkte bijna zijn eigen doelman, meer leek er niet in te zitten. Tot Acheampong tien minuten voor tijd het hoofd van Mbemba vond. Die kopte de bal voorbij de kansloze Köteles en schonk Anderlecht zo de overwinning. Daar bracht een knap slotoffensief van de Genkenaars geen verandering meer in. Paars-wit springt dankzij deze zege naar de derde plaats, op één punt van Genk en drie van leider Standard. De Limburgers zijn dan weer een einde komen aan een reeks van zeventien ongeslagen wedstrijden op rij.