Het ontwerp-MER voor de derde Antwerpse Scheldekruising is helemaal niet zo positief voor de Oosterweelverbinding, stelt Groen-voorzitter en Antwerps gemeenteraadslid Wouter Van Besien. Hij maakt uit de milieueffectrapportage op dat dit traject niet beter is inzake mobiliteit dan bijvoorbeeld het Meccanotracé, zo stelt zondag.
De in de ontwerpteksten in twijfel getrokken randvoorwaarden van de Vlaamse regering zouden immers zwaarder doorwegen dan een eerste samenvatting vrijdag had laten uitschijnen. “De Vlaamse regering heeft een groot probleem, want het plan waaraan zij al jaren vasthoudt, scoort eigenlijk gewoon slecht in het rapport”, vindt hij.
Van Besien zegt zelf intussen een deel van de eigenlijke ontwerpteksten te hebben doorgenomen, in tegenstelling tot de beknopte samenvatting die verschillende media vrijdag konden inkijken. “Daar zit een serieuze adder onder het gras”, meent hij.
Het scenario dat de Vlaamse regering verkiest, bestaat uit het Oosterweeltracé gecombineerd met een vrachtwagenverbod in de Kennedytunnel en tol aan de nieuw te bouwen Oosterweeltunnel. “Die randvoorwaarden waren en zijn de hele tijd heilig gebleken voor de Vlaamse regering”, zegt Van Besien. “Maar deze combinatie scoort matig, en staat helemaal niet aan de top van de mobiliteitsoplossingen.”
Net als op het vlak van leefbaarheid, zoals vrijdag al was gebleken, moet het huidige plan van de Vlaamse regering volgens de Groen-voorzitter ook inzake mobiliteit het Meccanotracé, met zijn eigen randvoorwaarden, laten voorgaan. Van Besien wil daarmee echter nog niet gezegd hebben dat nu sowieso dat Meccanotracé moet gekozen worden. “Ik ben er uiteraard voorstander van om nu de verschillende adviesinstanties te laten spreken en het definitieve plan-MER af te wachten”, besluit hij.