Rode Kruis opent speciale rekening voor Filipijnen
Het B-Fast-team maakt zich klaar voor vertrek Foto: BELGA

Het Rode Kruis Vlaanderen vraagt om financiële steun voor de slachtoffers van de Tyfoon Haiyan. Daarvoor opent het een speciaal rekeningnummer. De Belgische overheid stuurt zondag nog een B-Fast-team, voor snelle noodhulp in het buitenland, van zo’n dertig personen naar de Filipijnen.

Het Rode Kruis (RK) Vlaanderen doet zondag via zijn website een oproep tot solidariteit met de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen. Dat kan op het rekeningnummer 000-0000053-53.

“Onze oproep is het gevolg van de oproep van het Internationale Rode Kruis dat een vraag tot noodhulp kreeg van het Rode Kruis van de Filipijnen”, zegt Axel Vande Veegaete, manager internationale stafdiensten van het Rode Kruis Vlaanderen. Het Rode Kruis Vlaanderen wil 100.000 euro doneren, maar dat moet morgen wel nog formeel worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het Rode Kruis Vlaanderen.

Eerder op zondag zei Eric Todts van Het Consortium van Hulporganisaties dat er voorlopig nog geen rekeningnummer wordt geactiveerd voor een nationale solidariteitsactie ten voordele van de slachtoffers van de orkaan Haiyan, maar dat dit eventueel de komende uren of dagen nog kan gebeuren.

Het zou kunnen dat in ons land drie verschillende nummers gaan circuleren waar giften op gedaan kunnen worden voor de Filipijnse slachtoffers: een nummer van het Rode Kruis, een nummer van het Consortium en eventueel ook nog een ander nummer van Artsen Zonder Grenzen. “We hebben al vaker vergaderd over de vraag of een gemeenschappelijk nummer niet wenselijker zou zijn, maar dat heeft natuurlijk organisatorisch een aantal consequenties, over de verdeling van het verzamelde geld bijvoorbeeld”, zegt Axel Vande Veegaete van Het Rode Kruis.

B-Fast

Om twee uur zondagnacht is een team van een dertigtal mensen vertrokken van op de militaire luchthaven Melsbroek naar het gebied waar de tyfoon Haiyan het zwaarst heeft toegeslagen. Het B-Fast-team (”Belgian First Aid & Support Team”) zal op de Filipijnen een veldhospitaal voor chirurgische ingrepen oprichten en een waterzuiveringsstation, aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders . De groep bestaat uit een twintigtal medische en een tiental logistieke medewerkers.

Het team vertrok met een Airbus A330 van Defensie. Het is nog niet duidelijk wanneer het B-Fast-team zal aankomen en ook niet waar het precies zal opereren.