De doortocht van tyfoon Haiyan heeft wellicht al 10.000 slachtoffers gemaakt. De regering spreekt nog over enkele honderden, het Rode Kruis is zeker van 1200 doden. Maar de politie van de provincie Leyte heeft het nu over minstens 10.000 doden alleen al in de zwaargetroffen provincie. Het dodental zal dus zo goed als zeker nog oplopen.

"Wij hebben overleg gehad met de gouverneur van de regio en op basis van de schattingen van de regeringen zijn er zeker 10.000 doden", zo verklaarde Elmer Soria van de plaatselijke politie aan de pers.

De meeste slachtoffers stierven door verdrinking of kwamen onder neervallend puin terecht. Ondertussen duiken er berichten op dat er in Leyte chaos heerst en er wordt geplunderd. Overlevenden zijn wanhopig op zoek naar voedsel en geneesmiddelen. Zeker in de hoofdstad van Leyte, Tacloban, is de situatie ontspoord.

Volgens de autoriteiten zijn er ook 300 doden gevallen op het eiland Samar, centraal gelegen in de Filipijnse archipel. Er is sprake van 2.000 vermisten. Het is afwachten hoe hoog de balans op Samar zal oplopen, veel regio's zijn nog onbereikbaar na de doortocht van de verwoestende tyfoon. Zo is er nog geen contact geweest met de havenstad Guiuan, waar Haiyan vrijdag voor het eerst aan land ging.ddelen. Zeker in de hoofdstad van Leyte, Tacloban, is de situatie ontspoord.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in