Britse geheime dienst bespioneerde Belgacom via vervalste LinkedIn-profielen
Foto: Photo News

De Britse geheime dienst GCHQ heeft gebruik gemaakt van valse profielen van de netwerksite LinkedIn om Belgacom te bespioneren. Dat meldt het Duitse blad Der Spiegel op zijn website, op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

In september kwam aan het licht dat het Belgische telecombedrijf Belgacom gehackt werd door de Britse geheime dienst GCHQ. Nu onthult Der Spiegel dat die aanval werd uitgevoerd met vervalste kopieën van websites, onder meer van de netwerksite LinkedIn. Door medewerkers van Belgacom daar naartoe te leiden, kon GCHQ “spyware” installeren op hun computer.

Volgens het document heeft GCHQ op dezelfde manier ook de hoofdzetel van de organisatie van olie-exporterende landen (Opec) in Wenen bespioneerd. Dankzij die methode - die “Quantum Insert” wordt genoemd - werden de computers van negen Opec-medewerkers geïnfiltreerd.

LinkedIn heeft in een reactie aan Der Spiegel de actie al veroordeeld. “Om het duidelijk te stellen: we zouden een dergelijke activiteit nooit goedkeuren, ongeacht welk doel het dient, en we waren ook niet op de hoogte van de activiteit”, verklaarde een woordvoerder.

De professionele netwerksite LinkedIn telt wereldwijd 259 miljoen leden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in