De Gucht: ‘Dossier tegen mij is te gek om los te lopen’

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht heeft vertrouwen in de “goede afloop” van zijn geschil met de fiscus. “Het dossier tegen mij is te gek om los te lopen”, stelde De Gucht zondag in “De Zevende Dag” (Eén).

Vrijdag raakte bekend dat het fiscale geschil op 25 november voor de Gentse rechtbank van eerste aanleg belandt. De Bijzondere Belastinginspectie zou 900.000 euro aan belastingen en boete claimen van de Belgische eurocommissaris voor Handel. Aanleiding is de fiscale behandeling van een verkoop van aandelen die de familie De Gucht zo’n 1,2 miljoen euro heeft opgebracht.

Volgens De Gucht heeft dat geschil geen enkele invloed op zijn functie of positie binnen de Europese commissie. Hij merkt daarbij op dat het om een privé-aangelegenheid gaat die dateert uit 1996. “Dat heeft niets te maken met mijn mandaat”, aldus de commissaris.

Hij vindt het trouwens een “zeer slechte zaak” dat de fiscus de mogelijkheid krijgt om bewarend beslag te leggen op gelden, gebouwen of goederen van een bedrijf. “Het enige wat je hiermee bereikt, is dat de rechtsbescherming daalt”, aldus De Gucht. Ook zijn partijgenoot en Kamerlid Luk Van Biesen is niet voor het plan van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez te vinden. Hij vindt dat de fiscus al voldoende middelen heeft om fiscale fraude aan te pakken. “Wij pleiten ervoor die middelen efficiënt in te zetten”, aldus Van Biesen.