Israël waarschuwt voor overhaast akkoord met Iran
Foto: EPA

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft er bij de internationale gemeenschap op aangedrongen om niet overhaast een “gevaarlijk” akkoord met Iran te sluiten.

Netanyahu zegt dat hij dit weekend de leiders van de VS, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië aan de lijn heeft gehad. “Ik heb hen gezegd dat het akkoord waaraan gewerkt wordt, volgens de informatie die Israël bereikt, slecht en gevaarlijk is”, verklaarde Netanyahu tijdens de ministerraad.

Volgens Netanyahu is een akkoord vooral gevaarlijk omdat het de druk van sancties op Iran verlicht, terwijl Teheran nog altijd in staat zou zijn om uranium te verrijken.

“We zullen er alles aan doen om de grootmachten en hun leiders ervan te weerhouden een slecht akkoord te sluiten met Iran”, aldus de premier. “Maar we moeten ons geen illusies maken, er is een sterke wil om tot een akkoord te komen.”

De Israëlische minister van Economie Naftali Bennett had voor de ministerraad al laten weten dat Israël zijn invloed in het Amerikaanse Congres zal aanwenden om te vermijden dat de VS al te snel een akkoord sluiten met Iran.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in