Europees commissaris van Handel Karel De Gucht (Open VLD) heeft in De Zevende Dag gewaarschuwd voor het confederaal model van de N-VA. Volgens De Gucht zou België in dat geval een rompstaat worden die mogelijk niet meer voldoet aan de voorwaarden van de Europese Unie om als lidstaat erkend te worden.
De eurocommissaris stelt vast dat België in de N-VA-voorstellen enkel nog als "rompstaat" overblijft. Een lidstaat moet echter kunnen instaan voor de toepassing van het Europees recht. Bijvoorbeeld in geval van een overtreding door een deelstaat waarbij een deelentiteit betrokken is, moet het nationale niveau desnoods kunnen tussenkomen.
"Dat kan niet meer in het systeem van N-VA", aldus De Gucht. Ook het ontbreken van een diplomatie op nationaal niveau "gaat niet", stelt de Vlaamse liberaal.
Volgens De Gucht zal ons land ook invloed verliezen als de plannen van de N-VA uitgevoerd worden. ‘Je moet niet denken dat je nog een voorzitter van de Europese raad, een ondervoorzitter van het Hof van Justitie of een eurocommissaris krijgt. Dan zit je op de achterbank,’ aldus De Gucht.
De Gucht gelooft niet dat de N-VA zijn communautaire plannen opzij zal schuiven om in de regering te gaan zitten. Minister van Justitie Annemie Turtelboom had gisteren gezet dat de N-VA voor Open VLD in de regering kan op voorwaarde dat de Vlaams-nationalisten zich volledig concentreren op het sociaaleconomische en hun ‘communautaire fetisj’ opzij schuiven.
‘De N-VA zegt net het tegenovergestelde’, aldus De Gucht.’Voor de N-VA moet er eerst een soort ‘confederale - zeg maar separatistische - geloofsbelijdenis’ zijn alvorens een sociaaleconomisch beleid kan gevoerd worden.’
De Gucht kan zich niet niet inbeelden dat N-VA ooit zou zeggen ‘wij praten niet meer over de staatshervorming’ en dat de partij zonder engagementen om verder te gaan naar een confederatie toch in een sociaaleconomische regering zou stappen.
De Gucht sluit niet uit dat hij bij de verkiezingen van volgend jaar zijn partij zal steunen op een lijst. Hij benadrukt evenwel dat hij zijn job als commissaris tot het einde wil blijven uitvoeren.