Rohani: ‘Iran zal zijn nucleaire rechten niet opgeven’
Foto: Reuters

De Iraanse president Hassan Rohani heeft zondag aan het parlement duidelijk gemaakt dat zijn land geen afstand zal doen van zijn “nucleaire rechten”, waarmee hij doelt op het verrijken van uranium. Dat melden verschillende media. Rohani deed die uitspraak naar aanleiding van de internationale onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma in Genève, die geen akkoord hebben opgeleverd.

“Er zijn rode lijnen die niet overschreden mogen worden”, klonk het in het parlement. “De rechten van de Iraanse natie en onze nationale belangen zijn onze rode lijn”, aldus Rohani, “net als de nucleaire rechten die ons volgens de international regelgeving toekomen en die de verrijking (van uranium, nvdr.) op Iraans grondgebied inhouden.”

Met die “rode lijn” verwijst Rohani naar een speech die de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorig jaar voor de Algemene Vergadering van de VN gaf. Netanyahu maakte met dat begrip duidelijk dat Iran slechts over een beperkte hoeveelheid verrijkt uranium mag beschikken. Israël vreest dat Iran werkt aan kernwapen.

Na drie dagen van intense onderhandelingen is Iran er niet in geslaagd een akkoord te bereiken met de zogenaamde 5+1-groep (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) over de uitvoering van Iraans kernprogramma. Op 20 november doen de onderhandelaars een nieuwe poging.

“Als we willen slagen in deze onderhandelingen, dan hebben we de steun nodig van de hoogste leider (ayatollah Ali Khamenei) en van zijn afgevaardigden”, verklaarde Rohani. Khamenei had eerder al zijn goedkeuring verleend aan de onderhandelingen, maar had wel aangeven pessimistisch te staan tegenover de mogelijkheden om resultaat te boeken.