Greenspan: ‘Euro heeft geen toekomst meer’
Foto: REUTERS

Alan Greenspan, de voormalige topman van de Amerikaanse centrale bank, gelooft niet dat de euro in de huidige vorm toekomst heeft. ‘De euro is enkel met een politieke unie te redden’ , aldus Greenspan in een interview met Welt am Sonntag.

De gewezen topman van de Federal Reserve (Fed) gelooft niet dat een gemeenschappelijke Europese munt kan overleven als er binnen de eurozone 17 landen met 17 verschillende sociale systemen blijven bestaan.

Volgens Greenspan heeft de euro nood aan een volwaardige politieke unie, ofwel van alle lidstaten ofwel van enkele Europese kernlanden. Alleen op die manier zou het uiteenvallen van de eurozone kunnen vermeden worden.

Maar Greenspan uit zijn twijfels bij de vorming van een politieke unie. ‘De Duitse hereniging heeft aangetoond hoe moeilijk het is om binnen één staat tot culturele convergentie te komen’.

Greenspan wijst ook op het feit dat Duitsland de grootste kredietverlener in de eurozone is. ‘De centrale banken van de andere lidstaten stan voor 570 miljard euro in het krijt bij Duitsland en verwachten dat Duitsland maar alles betaalt.’