Op I Love Techno in Gent feestten zaterdagnacht ruim 30.000 muziekliefhebbers twaalf uur lang op straffe beats en de beste dance-muziek. Ondanks de 'mercy bin', waar bezoekers voor het eerst op I Love Techno anoniem en straffeloos drugs konden achterlaten, werden 208 feestvierders betrapt drugs en onherroepelijk naar huis gestuurd. Er werden ook vier dealers opgepakt.

Van de vier dealers die tijdens I Love Techno opgepakt werden en de nacht in de cel doorbrachten, werd er zondag één man aangehouden. Dat hebben het Gentse parket en de lokale politie gemeld.

Samen met de federale politie werden voor I Love Techno zes drugshonden ingezet. Hun gesnuffel leidde tot de betrapping van vier dealers.

Twee mannen uit Wallonië werden betrapt, toen ze zich verdacht gedroegen aan de vestiaire. Een 37-jarige man, met vijftig XTC-pillen en 12 flesjes vloeibare XTC op zak, werd aangehouden door de onderzoeksrechter. Een 29-jarige man, die dertig XTC pillen op zak had en 10 flesjes vloeibare XTC, werd voorgeleid maar niet aangehouden. Hij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

Twee andere dealers, een man die met bolletjes cannabis betrapt werd en een 44-jarige man met cocaïne en XTC op zak, zullen zich al binnen de maand voor de rechter moeten verantwoorden.

Van de 208 bezoekers die betrapt werden met gebruikershoeveelheden, en die hun toegangsbandje daardoor kwijtraakten, moesten er een 25-tal onmiddellijk een minnelijke schikking betalen tussen de 150 en 350 euro, afhankelijk van de hoeveelheid.

De in beslag genomen drugs worden, samen met de drugs die bezoekers anoniem en straffeloos kwijt konden in de "mercy bin", geanalyseerd in gespecialiseerde laboratoria. Het Early Warning System (EMS) zal later professionals verwittigen van nieuw gedetecteerde producten.

Niet uitverkocht

I Love Techno was dit jaar niet uitverkocht, in tegenstelling tot enkele voorgaande edities. Het indoorfestival in Flanders Expo lokt nog steeds een zeer internationaal publiek. “Ongeveer 60 procent van de bezoekers is afkomstig uit eigen land”, aldus woordvoerder Julie Maricq. “Frankrijk is goed voor zilver, Nederland versiert brons.”

Muzikaal kleurt het festival graag buiten de technolijntjes, met ook house, elektro, dubstep en trap acts. Hoogtepunten waren volgens de organisatie Disclosure en Gesaffelstein, net als Knife Party, Baauer, Martin Garrix, Laurent Garnier, Maxim en Booka Shade. De Belgische elektro-rockband Goose “bezette” de Yellow Room. De Compact Disk Dummies verrasten met Helmut Lotti.

Rode Kruis

Het Rode Kruis verzorgde 266 feestvierders, vooral voor problemen met alcohol en oververhitting, en 39 van hen werden opgenomen in het ziekenhuis.

Op 8 november 2014 viert I Love Techno zijn twintigste verjaardag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in