Politie vindt geen chefs meer

De lokale politie kampt met een nijpend tekort aan korpsoversten. Vooral kleine en middelgrote politiezones vinden nauwelijks kandidaten. Volgens N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts is de verloning de grote boosdoener, zo zegt hij in Het Nieuwsblad op Zondag.

Volgens Weyts is er een pensioneringsgolf bij de korpschefs, maar raken vacatures nog maar moeilijk ingevuld omdat de verloning de job niet aantrekkelijk maakt. “De lonen werden niet meer aangepast sinds de laatste politiehervorming, meer dan tien jaar geleden. Daardoor verdienen veel korpschefs minder dan sommige medewerkers, zoals directeurs operaties of verantwoordelijken voor de wijkwerking. Die laatsten mogen namelijk overuren inbrengen en maken aanspraak op allerlei vergoedingen, terwijl een korpschef dat niet kan”, zegt Weyts.

Jean-Marie Brabant, korpschef van de Brusselse politiezone Montgomery en voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, bevestigt het probleem.

Weyts wil de job van korpschef aantrekkelijker maken door het systeem van premies te vervangen door een functionele verloning volgens bevoegdheid en verantwoordelijkheid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in