Alison Van Uytvanck klopt Wickmayer en wint haar eerste WTA-toernooi
Een volledig Belgische finale in een WTA-finale: het was al geleden van 2010 toen Clijsters en Henin tegenover elkaar stonden in de finale van Brisbane. Foto: Associated Press / Reporters
De 19-jarige Alison Van Uytvanck heeft haar eerste WTA-toernooi gewonnen. In de volledig Belgische finale van het WTA-toernooi van Taipei (hard/125.000 dollar) ging Van Uytvanck (WTA 129) in twee sets voorbij Yanina Wickmayer (WTA 59), het tweede reekshoofd. Setstanden waren 6-4 en 6-2. De wedstrijd duurde 1 uur en 5 minuten.

Van Uytvanck haalde in Taipei voor het eerst in haar nog prille carrière de finale van een WTA-toernooi. Voor Wickmayer was het de tiende WTA-finale. ‘Wicky’ blijft dus steken op drie WTA-zeges: Auckland (2010), Estoril (2009) en Linz (2009).

Dankzij haar zege brengt Van Uytvanck ook de bordjes van de onderlinge confrontaties in evenwicht. Tijdens hun eerste duel, in 2011 in Brussel, had Wickmayer nog aan het langste eind getrokken: 7-6 (7/2) en 6-4.

De 19-jarige ‘Ali’ is in uitstekende doen op het (door het mindere prijzengeld minder aantrekkelijke) toernooi van Taipei. Later vandaag treedt ze ook nog aan in de finale van het dubbelspel. Daarin neemt ze het samen met de Duitse Anna-Lena Friedsam op tegen de Française Caroline Garcia en de Kazachse Yaroslava Shvedova.

Het was van 2010 geleden dat er nog een volledig Belgische finale gespeeld werd op het WTA-circuit. Toen haalde Kim Clijsters het begin januari in het Australische Brisbane na een spannend duel van Justine Henin: 6-3, 4-6 en 7-6 (8/6).