Bolkestein: ‘Verhofstadt blaft tegen de maan’
Foto: Belga

Oud-eurocommissaris Frits Bolkestein heeft in het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen opnieuw zwaar uitgehaald naar Guy Verhofstadt. Volgens Bolkestein blaft Verhofstadt met zijn eurofederalisme ‘tegen de maan’

Bolkestein reageerde in het radioprogramma op de kritiek van VVD-Europawoordvoerder Mark Verheijen op Verhofstadt. Volgens Verheijen vormen mensen als Verhofstadt een groter gevaar voor de EU dan Geert Wilders of Marine Le Pen van het Franse Front National.

‘Eurofielen maken mensen bang voor overwicht vanuit Brussel en ondergraven daardoor het draagvlak voor Europa’, zei Verheijen gisteren in het radioprogramma TROS Kamerbreed. De kritiek van Verheijen was opmerkelijk. Verhofstadt is fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, de fractie waar ook de VVD deel van uitmaakt.

Verheijen moest nadien gas terugnemen. In een blogstukje op de website van de VVD schreef hij dat hij 'nadrukkelijk afstand' neemt van suggesties als zou Guy Verhofstadt erger of gevaarlijker zijn dan Marine Le Pen. 'Dat is ook niet bedoeld. Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan.' 

Blaffen

Oud-VVD-leider Bolkestein gaf op de NOS zijn partijgenoot gelijk. “Alleen de Belgen denken dat Europa een oplossing is voor hun communautaire problemen. Verhofstadt blaft tegen de maan. Hij denkt dat je de natiestaat kunt afschaffen en zijn eurofederalisme is ook onzin, omdat men het niet wil. Dan moet je erover ophouden”, zei Bolkestein.

Twee jaar geleden haalde Bolkestein in een opiniestuk in De Volkskrant al zwaar uit naar Verhofstadt nadat die zich had uitgesproken tegen de natiestaat. ‘Hier spreekt de Belgische politicus,’ reageerde Bolkestein toen in de krant. ‘Nergens in Europa wordt het idee van een Europese federatie aangehangen, behalve in België, omdat de Belgen die federatie zien als ‘een oplossing voor hun communautaire problemen’.